На Тисмениччині шість шкіл не мають їдалень


Для одних планшети, інтерактивні дошки і сучасні спортивні майданчики, тоді коли інші мріють просто про гарну їдальню. На Прикаратті в Тисменицькому районі відразу шість шкіл позбавлені такої здавалося б елементарної зручності.

У Липівській школі навчаються діти з трьох сусідніх сіл, але власної їдальні навчальний заклад не має. Поки чекали, коли її побудують, тимчасово облаштували для обідів приміщення бібліотеки. Відтоді минуло вже двадцять років, йдеться у сюжеті "Подробиць"

"Змушені харчувати в кілька перерв тому що бажаючих крім пільгових категорій є багато учні 5-11 класів харчуються", - говорить Василь Вінтоняк, директор Липівської школи.

Кілька оладків, варене яйце і какао - один з варіантів учнівського обіду. Запропонувати повноцінне харчування, кажуть кухарі - не дозволяє ні обладнання, ні розмір приміщення.

"Хочеться чогось гаряченького поїсти суп, а там такого немає", - говорить Станіслава Мельник, учениця 6 класу.

Торік у шкільній їдальні на підлозі залили стяжку - гроші на це виділила сільрада. Щоб завершити роботи - не вистачає ще близько мільйона. У районному відділі освіти запевняють - з райбюджету цього року можуть виділити щонайбільше 60 тисяч.

"Для того щоб зробити треба мати кошти, кошти відділ освіти як такі свої немає. Липівську їдальню ми подаємо відколи я з десятого року", - говорить Світлана Шарабуряк, начальник відділу освіти Тисменицької РДА.

У Тисменицькому районі, крім Липівської школи, власної їдальні не мають ще 5 навчальних закладів.

"П'ятнадцять років немає в селі взагалі столової, комусь кажеш - сміються, кажуть може на ремонті, ні взагалі немає столової як такої, діти реально голодують", - говорить Василь Леканов, житель села Узин.

А от у школі в селі Слобідка торік звели дитячий та спортивний майданчики, відремонтували туалети й фасад.

"Виділили один мільйон грошей тому, що у нас роблять спортивний майданчик зі штучним покриттям, так само минулого року на Петра ми відкривали дитячий майданчик", - говорить Лідія Мельник, в. о. директора школи в селі Слобідка.

"Чому така диспропорція? - Це були кошти не відділу освіти і навіть не районного бюджету, фінасуються через державний бюджет".

Тим часом у поліції повідомили, що проти начальника райвідділу освіти відкрили кримінальне провадження за розтрату та привласнення бюджетних коштів.