На Верховинщині хочуть відновити видобуток мінеральних вод


Держгеонадра просить Івано-Франківську обласну раду погодити видачу спецдозволу на користування надрами з метою видобування мінеральних лікувально-столових підземних вод Верховинського родовища

А  саме, компанії "Верховинський завод мінеральних вод "Буркут". Про це на комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування повідомив заступник начальника управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА Андрій Пліхтяк, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Комісія рекомендувала винести питання на розгляд сесії. 

Як відомо, у Верховинському районі на Івано-Франківщині виявили 100 джерел мінеральної води. Та досліджена тільки десята частина. Перший так званий купелевий заклад у селі Буркут був відкритий ще в позаминулому столітті, за часів Австро-Угорщини. Відомо, що мінеральна вода "Буркут" за своїми властивостями нічим не поступається славнозвісній "Боржомі". Подібні властивості має джерело природно-столової мінеральної води "Верховинська". Це джерело знайшли випадково – в середині 1970-х трест "Львівнафторозвідка" вишукував вуглеводні і пробурив у Верховині скважину на 675,5 м. Та зі свердловини вдарив не нафтовий фонтан, а мінеральна вода.

Свого часу це джерело використовував завод мінеральних вод "Буркут", а потім – підприємство ТзОВ "Новотех" із Івано-Франківська. Та вже близько 20 років мінеральна вода просто стікає у річку. Зараз джерельною мінеральною водою користуються місцеві жителі. Також приїздять туристи, щоби випити склянку води та набрати у пляшки.

Кілька років тому взялися за пошук інвестора, який би взявся випускати верховинську мінералку. Як раніше писали Верховинські вісті, гендиректор ТзОВ "Верховинський завод мінеральних вод "Буркут" Любов Процюк повідомила про вирішені всі технічні питання, виготовлену проектно-кошторисна документація, проведену експертиза та отримані всі дозволи на виконання робіт.

До теми: Львівська фірма хоче видобувати нафту та газ на двох прикарпатських родовищах