На виплату зарплат прикарпатським бюджетникам бракує 376 мільйонів


Сьогодні, 7 вересня в Івано-Франківську відбулося засідання колегії облдержадміністрації. Серед іншого, обговорили питання забезпеченості своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати у бюджетній сфері області.

За словами директора департаменту фінансів ОДА Ірини Мацькевич, попри те, що питання виплати заробітних плат весь час стоїть на контролі, все ж виникають проблеми, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Так, цьогоріч на виплату заробітної плати закладено 6,4 мільярди гривень.

Станом на 5 вересня заборгованість по виплаті заробітної плати у бюджетній сфері становить 84,8 млн грн. Також протерміновано 12 мільйонів гривень.

Зокрема у медичній сфері зараз не вистачає 59 мільйонів гривень. Найбільше заборгували працівникам медичної сфери у Верховинському Коломийському, Косівському, Рогатинському, Снятинському районах.

«Найбільша проблема із забезпеченістю зарплат працівникам медичної сфери. Натомість працівникам освіти наразі не вистачає 20 мільйонів», - акцентувала Мацькевич.

Чиновниця зауважила, що загалом до кінця року не вистачає 376 мільйонів.

Мацькевич додала, що наприкінці року Верховинському Коломийському, Косівському, Рогатинському, Снятинському та Тлумацькому районах.

«Найбільше на оплату заробітної плати спрямував Богородчанський район. Натомість дивує Городенківський район, адже при забезпеченості коштами вони не спрямовують їх», - зазначила фінансист.

Голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що у нас є два рівні бюджетів, що відповідають за виплату боргів заробітних плат.

«Найбільша проблема - напрямки, що фінансуються з державних субвенцій. Адже левова частка тих 376-ти мільйонів гривень мають покрити субвенції з держбюджету. Згідно чинного законодавства всі рішення прийняті державними органами мають компенсуватися державними видатками. Тому значна частка заборгованості має бути з держбюджету,  а в нас поступлення 195 мільйонів», - акцентував голова обласної ради.

Голова ОДА Олег Гончарук наголосив, що керівники районів мають пояснити, чому не виплачена зарплата.

«Ви замінимі. Сьогодні остання розмова. Може скластися враження, що колегія говорить і вони хороші, а в парламенті всі погані, але обіцяю, що відповідальність з виплати заробітних плат у голів райдержадміністрації. На цьому крапка», - наголосив Гончарук.