На житло для прикарпатських сиріт цьогоріч передбачили понад 10 млн грн


Як відомо, однією з найактуальніших проблем сьогодення є забезпечення громадян житлом. Водночас, особливе занепокоєння викликають випадки коли під загрозою залишитись на вулиці опиняється одна з найбільш вразливих категорій осіб, таких як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
І саме держава, в першу чергу, має проявляти турботу про таких дітей, як у сфері захисту житлових прав дітей, так і у інших сферах, необхідних для їх повноцінного життя та розвитку.

Так, в області на обліку служб у справах дітей перебуває 1390 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них, на даний час, 89 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не мають власного житла.

З метою захисту прав і законних інтересів дітей службами у справах дітей вживаються вичерпні заходи щодо забезпечення житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Рішенням сесії обласної ради від 25.12.2015 №49-2/2015 затверджено регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки.

Заходи зазначеної вище програми спрямовані на забезпечення захисту прав та інтересів дітей, подолання дитячої бездоглядності та безпритульності, запобігання дитячому сирітству, створення умов для всебічного розвитку і виховання дітей, забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

У 2017 році з обласного бюджету виділено кошти в сумі 2310 тис. грн та, шляхом співфінансування, придбано житло 19 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа.

З державного бюджету використано кошти в сумі 4693,6 тис. грн для придбання соціального житла 14 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа.

На 2018 рік для забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа:

  • в обласному бюджеті передбачено 1810,0 тис. грн;
  • з державного бюджету заплановано виділити 8259,5 тис. грн.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та книговидання управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА