Набір зайвої ваги може викликати домашній пил – вчені


Ожиріння та порушення обміну речовин викликають великий інтерес у суспільстві та змушують вдаватися до значних витрат на охорону здоров'я.

Не дивно, що останнім часом увага науковців зосереджена на потенційному впливі забруднюючих речовин на порушення метаболізму, пише УП. Життя.

Ідея провести подібне дослідження виникла після того, як вчені виявили, що пил може накопичувати в собі молекули різних розчинників, лаків, пестицидів та іншої побутової хімії, здатної вплинути на роботу клітин людського організму.

Вчений виростив кілька колоній "заготовок" жирових клітин і ввів у них зразки пилу, які він зібрав у 11 різних будинках.

У 9-х з 11-ти випадків частинки пилюки змусили жирові клітини рости, накопичувати в собі більше нутрієнтів, активно ділитися і перетворюватися в дорослі адипоцити – клітини жирової тканини, говориться в статті, опублікованій в журналі Environmental Science & Technology.

У 9-х з 11-ти випадків частинки пилюки змусили жирові клітини рости

Серед молекул, які найбільш сильно впливали на ріст клітин, були пестицид піраклостробін, терт-бутил-феніл-дифеніл-фосфат (вогнестійка добавка до багатьох лаків і спреїв), а також дибутилфталат (компонент фарб, клеїв і діюча речовина багатьох засобів від комарів).

Учені з'ясували, що всього трьох міліграмів пилу з цими речовинами було досить, щоб запустити процес росту жирових клітин.

Вчені стурбовані отриманими даними, хоч адипогенна активність домашнього пилу спостерігалася в концентраціях, нижчих за оцінками EPA.

"Результати наших експериментів малюють досить тривожну картину, особливо в контексті здоров'я дітей. В майбутньому нам слід детально вивчити те, як ці речовини, що містяться в пилу, впливають на жирову тканину", – пише один з авторів дослідження Крістофер Кассотіс.