Набрали на півставки, а податки як за цілу: В облраді дорікнули медзакладам за роздуті штати


У п'ятницю, 22 червня, в Івано-Франківську відбудеться чергове засідання обласної ради. Серед іншого, депутати звернуться до Уряду через брак коштів на медичну сферу. Зокрема, й на зарплати медиків.

Відтак, проситимуть про збільшення медичної субвенції на 2018 рік. Про це йшлося під час засідання президії облради, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Водночас, голова бюджетної комісії Микола Палійчук зауважив, що однією з причин браку коштів на зарплати медиків - це велика кількість працівників, що працюють на півставки, чи навіть на чверть.

"Більше сотні осіб в Івано-Франківському обласному госпіталі ветеренів війни працюють на півставки. А ми платимо податки, як за цілу зарплату. І схожа ситуація у кожному прикарпатському медзакладі", - зауважив Палійчук.

Голову бюджетної комісії підтримав й очільник Івано-Франківської облради Олександр Сич.

"У грудні нам казали, що для госпіталю треба виділити 35 мільйонів, аби не було проблем до кінця року. Ці гроші передбачили в бюджеті, а тепер кажуть, що знову бракує. А все тому, що з цих 35 мільйонів - 20 пішло на неповні ставки, а відрахування йдуть як з цілої. Я розумію, якщо в старих медзакладах  колись понаоформлювали лікарів на півставки чи чверть і таке твориться. Але звідки взялось цих сто осіб у госпіталі? Ми ж його створили лише рік тому. Наведіть спочатку порядок у медзакладах, а потім просіть грошей", - звернувся Олександр Сич до департаменту охорони здоров'я.

Як відомо, за даними статистики, на початок 2018 року в медзакладах області працювало 8,4 тис. лікарів усіх спеціальностей та 14,5 тис. осіб середнього медичного персоналу. У порівнянні з попереднім роком кількість лікарів зросла на 0,5%, середнього медичного персоналу – зменшилась на 1,7%. Забезпеченість лікарями та середнім медичним персоналом населення області є однією з найвищих в Україні і становить 61 лікар та 106 осіб середнього медперсоналу у розрахунку на 10 тис. населення. В середньомуці показники у державі – 44 та 87 осіб відповідно. На одного лікаря припадає 163 мешканці Прикарпаття, а на одного середнього медичного працівника – 95.

До теми: Поліція розповіла подробиці затримання на хабарі медсестри обласного пологового.