НАБУ завершило розслідування щодо франківського екс-депутата у справі ЛБТЗ


Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним супроводом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розлідування у справі про розтрату 28,5 млн грн посадовцями Львівського бронетанкового заводу (ЛБТЗ) та Центрального бронетанкового управління (ЦБТУ) ЗСУ шляхом підміни нових двигунів В-46-6 до танків Т-72 на старі, подекуди несправні

Підозрюваним – директору ЛБТЗ Романові Тимківу, його заступникові Олегові Ткаченку та трьом посадовцям ЦБТУ ЗСУ – ще 3 березня вручили матеріали провадження для ознайомлення з ними. Про це 15 березня повідомила прес-служба НАБУ, передає Zaxid.net.

«Під час досудового розслідування встановлено, що ДП «Львівський бронетанковий завод» виграв конкурсні торги на поставку ЦБТУ ЗСУ нових двигунів В-46-6. За документами, ЛБТЗ придбав у ТОВ «Булет Лайн» і поставив ЦБТУ ЗСУ 40 двигунів. Зібрані слідством докази свідчать про те, що насправді двигуни надійшли на завод від третьої сторони без жодних документів, договір із ТОВ був фіктивний, а двигуни — не новими, а такими, що були у використанні», – йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

До того ж ці старі, а інколи й неробочі, двигуни раніше вже були продані – у 2008-2009 роках їх реалізовували на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міноборони.

Однак після проведення низки експертиз слідство встановило, що розмір завданих збитків становить 14,15 млн грн, а не 28,5 млн грн, як повідомляли раніше.

Нагадаємо, директора ЛБТЗ Романа Тимківа, його заступника Олега Ткаченка затримали 14 липня 2017 року. Їм та ще трьом посадовцям ЦБТУ ЗСУ інкримінували розтрату коштів в особливо великих розмірах шляхом підміни нових двигунів до танків на старі. Cправу кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Через кілька днів суд відсторонив Романа Тимківа від посади та обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак директор вийшов на волю, сплативши 2 млн грн застави, та скликав прес-конференцію на підприємстві, під час якої заперечив усі звинувачення.

20 березня Солом’янський районний суд Києва продовжив дію процесуальних обов’язків відстороненому директору “Львівського бронетанкового заводу” Роману Тимківу у межах запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення 2 млн грн застави до 5 травня 2018 року.

За даними бізнес-пошуової системи YouControl, Роман Тимків є власником низки підприємств в Івано-Франківську, зокрема компанії «Екстрім», «ВП КАЛУСЬКИЙ БРОВАР», ПрАТ «Спеціалізоване автомобільно-транспортне підприємство-0901», ТОВ «Прикарпатська кераміка», ТОВ «МС Плюс бонус», ТОВ «Нікром Груп ЛТД», ТОВ «СУ-531», ПП «+999», ТОВ «НІКРОМ ТРЕЙД ГРУП», ТОВ «Водне плесо», ТОВ «Меблева фабрика ІФ», ТОВ «Смарт енерджі груп». Також він є позаштатним радником депутата Верховної ради України від БПП Юрія Солов'я. У минулому був депутатом франківської міської ради.

До теми: У НАБУ розповіли, чому затримали франківського екс-депутата