Начальник управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області Сергій Саїв: З 1 липня - нові паспорти


Начальник управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області Сергій Саїв чергову зустріч з журналістами розпочав з того, що відбулося багато змін у законодавстві за ті кілька місяців, що минули від часу попередньої прес-конференції.

Найперше він згадав про указ Президента України, який стосується доброякісного надання адміністративних послуг. Йдеться, зокрема, про те, що люди можуть звертатися з клопотаннями про отримання закордонного паспорта в будь-яке управління ДМС, незалежно від місця своєї реєстрації.

За словами Сергія Саїва, перший закордонний біометричний паспорт в Україні заплановано вручити 1 липня цього року, й отримає його Віктор Янукович. Що стосується внутрішніх паспортів, то вони, за попередніми даними, почнуть діяти з 1 січня 2014 року. Розмова надалі стосувалася саме закордонних документів. і перше запитання було пов’язане з тим, чи справдилося його передбачення, що починаючи з травня збільшиться кількість тих, хто бажає отримати такий паспорт.

- Так, нині наплив дуже великий, - каже начальник управління ДМС. - В нашій області розташовано сім вузлів державної інформаційної системи, де відбувається прийом громадян. До речі, заплановано відкрити ще восьмий - у Косові. Бо нині тим же косівчанам чи жителям Верховинського району доводиться для отримання закордонного паспорта їздити до Коломиї або Надвірни. Але це в майбутньому, сподіваюся, - найближчому. Приміщення вже є, питання лише за придбанням відповідного обладнання. Що стосується нинішньої ситуації, то щодня починаючи з травня приймаємо до 100 осіб на одному вузлі. Повірте, це значна кількість. Тож ми намагаємося працювати так, щоб не було черг, на відміну від інших областей, де людям доводиться попередньо записуватися, аби здати свої документи. Зауважу, що в середньому на прийом людини витрачаємо до 12 хвилин. Відвідувача треба сфотографувати, уточнити правильність відомостей, які він подає у своїх документах. Наприклад, є відповідна постанова Кабінету Міністрів України, яка стосується змін правопису в англомовному перекладі. Скажімо, літеру “G” тепер уже замінена літерою “H” і т. ін. Були прецеденти, коли різнилися дані, зокрема в прізвищах, вказаних у паспорті, виданому нами, і документах (дозволі на тимчасове проживання у зв’язку з навчанням чи роботою), отриманих у тій чи іншій країні. Це призводило до прикрих непорозумінь для наших громадян. Отож доводиться на це звертати особливу увагу.

- Скільки наразі коштує закордонний паспорт?

- Зауважу, що нині є багато спекуляцій на цю тему. Ціну визначено постановами Кабміну, виписки з якої є в кожному підрозділі ДМС. Зацитую: держмито - 170 гривень, послуги Державної міграційної служби - 87 гривень, 120 гривень - бланк. Якщо замовлення термінове, то ці суми подвоюються. Передбачено також оплату за заміну втраченого паспорта, виготовлення додаткового. Ми вже згадували на попередній зустрічі, що нині громадяни мають право мати два закордонні документи.

- Є ще така річ, як довідка про несудимість…

- Це також складне питання. Як відомо, людина може звернутися за її отриманням безпосередньо до відповідного підрозділу в системі Міністерства внутрішніх справ. Там таку довідку видають безплатно, інша річ, що термін її видачі доволі тривалий. Наша міграційна служба за нинішньої ситуації, коли вже відійшли від МВС, зробити таку довідку людині не може.

Щоправда, в нас є таке - хочу підкреслити: державне - підприємство МВС, як “Документ”. Воно має право перебувати в приміщеннях Державної міграційної служби. і громадянин може звернутися туди з проханням про отримання довідки про відсутність судимості, написавши відповідну заяву. Вартість такої послуги становить 120 гривень.

Хочу зазначити, що в цьому підприємстві працює загалом 37 співробітників, які виконують фактично всю технічну роботу. Щоб ви зрозуміли її обсяги, назву таку цифру: торік ми виготовили близько 50 тисяч закордонних паспортів. ДП “Документ” було створено для поліпшення матеріально-технічного забезпечення нашої служби та обслуговування громадян. Завдяки йому за останні три роки було закуплено техніки на 953 тисячі гривень. Крім того, за рахунок тих коштів ми в області зробили електронну систему реєстру виборців, де чітко відстежуються міграційні потоки жителів Прикарпаття.

- А якщо хтось хоче відмовитися від біометричного паспорта, приміром, з релігійних міркувань?

- Це питання ще не врегульовано. Хоча ми очікуємо на такі прецеденти. Коли з цього приводу матимемо відповідну інформацію, повідомимо додатково. Так само нічого поки що не можемо сказати про вартість біометричного паспорта. Переконаний, що в скорім часі, адже 1 липня вже видадуть перший такий документ, всі ці питання буде з’ясовано.

- А що робити із закордонними паспортами старого зразка?

- Вони діятимуть протягом того терміну, на який видані, тобто 10 років. До речі, хочу ще раз нагадати, що біометричний закордонний паспорт видаватимуть громадянам із 16 років. Зауважу, що ми й тепер видаємо закордонні паспорти терміном на 10 років із цього віку, але тільки тим, хто навчається за кордоном.

Очікуємо, що незабаром не потрібно буде й довідки із військкоматів, якщо буде скасовано таке поняття, як військовий призов. Це, зрозуміло, стосується тільки хлопців.