Нацрада рекомендує Інтеру добре подумати, перш ніж "танцювати на могилах"


Нацрада з питань ТБ і радіомовлення негайно відреагує на висловлювання ведучих телеканалу «Інтер» про перейменування вулиць в Україні «іменами фашистських злочинців», якщо ці репліки пройдуть в ефірі9 травня.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявила перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк.

«Ми будемо моніторити ефіри всіх телеканалів, зокрема і цей, який уже позначив себе як скандальний. У соціальних мережах люди вже зламали всі списи: всі обурені вчергове, тому що «Інтер» вперто продовжує свою лінію... Ми уважно вивчимо весь їхній ефір 9 травня, тобто не лише концерт. Якщо ці висловлювання ведучих будуть поширені в ефірі, то, безперечно, реакція Нацради буде негайною. Якщо вони допустять образи, мову ненависті, яка, до речі, в цьому ролику яскраво продемонстрована, якщо вони знову станцюють на могилах тих людей, тілами яких Сталін закидав нацистський наступ, щоб перемогти, звичайно, ми будемо реагувати в тих межах, які нам дає закон», - пояснила Герасим'юк.

Водночас вона не виключає, що «Інтер» може перемонтувати концерт і не видати в ефір скандальних реплік ведучих.

«Поки що ці фрагменти поширені лише в Інтернеті, і не факт, що вони залишаться в ефірі», - зазначила перший заступник голови Нацради.

Водночас Герасим'юк не виключає, що телеканал зумисне створює контент, який перегукується з російськими пропагандистськими меседжами, а відтак, свідомо йде на конфронтацію.

«Вони переконані, що жодного покарання, в першу чергу, від суспільства, не дістануть. Тому апелюють до якоїсь мільйонної аудиторії, яка нібито й чекає щороку по кілька концертів на цьому телеканалі, який більше нічого не продукує, крім ось такого формату «голубих вогників» з приводу дат, на яких можна побудувати різні пропагандистські конструкції, що перегукують із російськими меседжами. Особливо коли настає ця трагічна річниця, адже на пам'яті, яку ніхто не лікував упродовж 73 років, можна дуже серйозно спекулювати. Обурення суспільства, яке ми сьогодні спостерігаємо, не може бути непоміченим і телеканалом, тому він свідомо йде на конфронтацію, свідомо ці ролики запускає, а ведучі свідомо говорять ті слова», - зауважила Герасим'юк.

Разом з тим на сайті Нацради оприлюднено звернення до всіх вітчизняних мовників, в якому їх закликають виважено та відповідально ставитися до програмного наповнення та не розколювати суспільство.

«Сьогодні й завтра вони мають дуже добре подумати про свою місію у цьому суспільстві: чи вкотре хтось запхає пазурі у живі рани, які вже мали би загоїтись давно, чи все ж таки, вони поставляться до своєї аудиторії з великою повагою, до її болю, до її різних думок, і не будуть під'юджувати її знову до крику та кривавих розбірок, як це було вже зроблено й не раз», - додала Герасим'юк.

Як повідомлялося, раніше в мережі опублікували відео з фрагментами концерту «Победа. Одна на всех», який телеканал «Інтер» підготував до 9 травня. 

У ролику ведучий заходу Андрій Доманський з-поміж іншого закликає не дозволяти, «щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час факельних маршів у нашій столиці».

Кілька днів тому в коментарі Укрінформу член Нацради Сергій Констинський зазначив, що регулятор розраховує на здоровий глузд ліцензіатів при формуванні ефіру на 9 травня, а відтак дотриманні ними закону. Зокрема, в Нацраді сподівалися, що загальнонаціональні телеканали не транслюватимуть фільмів із забороненими акторами.