Нардеп Олександр Бригинець вимагає демонтувати залишки мініГЕС у Верховині


Влада Верховинського району Івано-Франківської області бездіє щодо недопущення спорудження малих гідроелектростанцій на річках району.

На це народному депутату України Олександру Бригинцю поскаржилися місцеві жителі, повідомляє "Свобода слова".

У 2013 році на засіданні координаційної ради з питань будівництва малої гідроенергетики та протипаводкового захисту, яке проводив перший заступник голови облдержадміністрації, було розглянуто перспективи будівництва міні-ГЕС у с.Дземброня Верховинського району.

«Враховуючи негативне ставлення жителів села до цього будівництва та допущення недоліків у проекті спорудження міні-ГЕС, «Архбудконтролю» було рекомендовано відкликати дозвіл на її спорудження. Однак, на даний час недобудована споруда ГЕС стоїть посеред русла річки у селі, тим самим роблячи її і село, туристично непривабливими. Бруд з цих труб продовжує відмиватися в річку, чим завдається непоправна шкода її флорі т а фауні. Якщо йти по дорозі пішки чи їхати машиною, то чути сморід від смоли, яка під променями сонця розплавляється», - переповів скарги жителів О.Бригинець. 

Крім того, 4 квітня 2012 року в смт. Верховина відбулось виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму. На порядку денному слухалось питання «Про вивчення питання будівництва міні-ГЕС у рамках національного проекту «Енергія природи» у Верховинському районі. 

Комісією було надане доручення Інвестору – замовнику Дзембронської міні-ГЕС - провести корегування проекту будівництва міні-ГЕС та в найкоротші терміни виконати приписи інспекції Державного архітектурного-будівельного контролю в області та приписи Державної екологічної інспекції області; провести громадське обговорення із залученням зацікавлених сторін на предмет укладення угоди між інвестором та Бистрецькою сільською радою, Верховинською райдержадміністрацією та Верховинською районною радою, а саме, договору про соціально-економічний розвиток території. Завдання, озвучені за результатами виїзного засідання постійної комісії обласної ради, інвестором Миронюком не виконані.

Саме тому Бригинець звернувся до голови Івано-Франківської ОДА та до голови Верховинскої РДА з вимогою забезпечити демонтаж незавершеного будівництва малої ГЕС у с. Дземброня (Бистрець), ліквідувати залишки будматеріалів та сміття і притягнути до відповідальності винних у невиконанні рішень виїзного засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму.

А також до Генеральної прокуратури України з проханням дослідити наявність корупційних дій при саботуванні виконання зазначених рішень посадовим и особами, до чиїх повноважень входить виконання зазначених рішень.