Наскільки реально у Франківську заборонити цілодобові магазини


У Франківську хочуть припинити роботу цілодобових магазинів. Таку пропозицію влада міста винесе на розгляд виконкому. Поліція та міські очільники впевнені, що таке рішення може покращити безпеку, адже найбільше правопорушень стається саме поблизу нічних крамниць.

У вівторок, 15 серпня, з ініціативою заборонити нічню торгівлю виступив на оперативній нараді заступник мера Олексій Кайда. Точкою кипіння стала стрілянина о шостій ранку біля цілодобового магазину на Коновальця, пише Репортер.

«Йдеться про те, аби заборонити не лише торгівлю вночі алкоголем, а взагалі — нічну торгівлю, — каже Кайда. — Чому? По-перше, ці місця збирають навколо себе різного роду соціально небезпечних елементів. По-друге, часто туди заходять і неповнолітні, яким у цих магазинах продають алкоголь. Усі нормальні люди вночі сплять. Чи нормальна людина о четвертій чи п’ятій ранку буде йти по хліб і молоко? Ясно, що ні. Йдуть по алкоголь. Я за те, аби магазини працювали до 22.00, максимум — до 24.00».

Також Кайда наголосив, що будуть звертатися за допомогою до церкви та громадських організацій, а ще спілкуватися з власниками таких магазинів, мовляв, вони б мали дослухатися, якщо хочуть порядку в місті.

«Поліція, патрульні неодноразово зверталися з цим до міської ради, — говорить заступник міського голови. Зараз попросив, аби підготували офіційне звернення. На кожній оперативній нараді — як не розборки вночі, то хуліганка. І це все якраз біля таких закладів».

Натомість керівник Муніципальної варти Богдан Кухарук бачить проблему не так у самих цілодобових магазинах, як у тому, що вони продають алкоголь. Тому там постійно чергують працівники варти.

«Такі проблемні місця є на Каскаді, біля нічного клубу «Ельдорадо», – розповідає Кухарук. – У клубі алкоголь дорогий, і всі відпочивальники йдуть в один цілодобовий магазин, який є поруч, і галасують під вікнами у людей. Самі знаєте, що біля «Ельдорадо» стаються різного роду трафунки. Є такі магазини на Мазепи й на Привокзальній. Тут три-чотири точки продажу алкоголю вночі. Привокзальна просто гуде — постійні виклики».

Найгірше, каже Богдан Кухарук, що дев’ять із десяти магазинів, які продають вночі спиртне, — збувають його підліткам.

«За останні кілька місяців з нашою допомогою складено 50 протоколів на власника та продавця, які продавали алкоголь неповнолітнім, — стверджує Богдан Кухарук. – Ці протоколи йдуть на адмінкомісію, а там визначають міру покарання – накладають штраф чи позбавляють власника ліцензії».

У патрульній поліції Івано-Франківська таку ініціативу теж підтримують. За словами прес-секретаря патрульних Миколи Гурака, найбільше викликів на бійки чи інші порушення громадського спокою вони мають саме туди, де вночі продають алкоголь.

«Заборона торгівлі вночі не те, що полегшить нам роботу, а сподіваємось, сприятиме більш безпечному життю франківців, – говорить Гурак. – Розуміємо, що заборону намагатимуться обійти, але якщо вона приживеться – буде добре всім. Знаю, що в Рівному та Хмельницькому алкоголь вночі не продають».

До речі, в Івано-Франківську теж уже були спроби обмежити продаж алкоголю в нічний час. Наприклад, у жовтні 2010 році депутати міськради прийняли рішення «Про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торгівельній мережі», яким заборонили продаж цих напоїв з 22.00 до 08.00 ранку. Але заборона діяла недовго. Вже 12 січня 2011 року окружний адміністративний суд визнав рішення міськради незаконним.

За словами заступника міського голови Богдана Білика, згідно з законодавством, ніхто не може заборонити підприємцям продаж у нічний час, бо підприємець сам собі встановлює регламент роботи й дозволів не потребує.

«Ми можемо заборонити умовно, а вони на цю заборону схочуть прореагують, а схочуть — ні, – каже Богдан Білик. – Це можна вирішити лише на державному рівні, прийняти таку заборону законодавчо. Звісно, ми внесемо пропозицію на міськвиконком. Навіщо їм вночі торгувати, для кого? Але чи воно дасть ефект – це інше питання».