Наскільки зросте вартість харчування франківських школярів?


З нового року в школах Івано-Франківська можуть підняти ціну на гарячі сніданки та обіди для учнів.

Поки що це питання не набуло широкого розголосу, але його обговорення активно триває і в міському департаменті освіти та науки, і в навчальних закладах міста. Перемовини ведуться на рівні освітяни – батьки – громадські організації. Проте вирішальне слово буде за депутатами міської ради, пише Західний кур'єр.

«Щоранку даю синові гроші, аби він поїв у школі. Розумію, що ті 11 гривень сьогодні вже нічого не варті, але Максимкові вистачає, аби на великій перерві з’їсти гарячу страву і нормально перебути уроки. Якщо будуть піднімати вартість харчування, то не матиму нічого проти, бо знаю, скільки сьогодні коштують продукти на ринку», – розповідає мама третьокласника однієї із франківських шкіл.

Головний спеціаліст міського департаменту освіти та науки Світлана Бойчук зауважує, що питання підняття вартості шкільних обідів зараз перебуває на етапі підготовки та обговорення. Остаточне рішення буде за депутатами міської ради, котрі можуть затвердити нові тарифи на одній із наступних сесій у листопаді. Попередньо розглядається варіант, коли сніданок може коштувати орієнтовно 15 гривень, а обід 20. Зараз сніданок у школі коштує 11 гривень, а обід 13,7 гривні.

«Коли ми розглядаємо це питання, то бачимо, що не вкладаємося у норми харчування школярів сповна. А основна причина такого невиконання – сезонна зміна цін на продукти харчування, – каже пані Світлана. – Шкільне меню усі погоджують у Держпродспоживслужбі на початку навчального року. Але зараз бачимо, що ми не вкладаємося у закладену суму».

Світлана Бойчук зауважила також, що вартість гарячого харчування не є догмою для тих дітей, котрі харчуються за кошти батьків. Кожна дитина у шкільній їдальні має право вибору страв. Для всіх охочих при шкільних їдальнях на вибір є кілька варіантів меню із різними ціновими пропозиціями. Тому там можна поїсти як за 10 гривень, так і за 20. В основному питання ціни шкільного сніданку чи обіду стосується харчування дітей пільгових категорій.

Поки що негативної реакції зі сторони батьків немає, кажуть в департаменті освіти. Попередньо про це говорилося і в рамках тижня здорового харчування, і з підприємцями, котрі надають послуги харчування у школах міста. Під час засідання громадської ради представники батьківських комітетів загальноосвітніх навчальних закладів також ознайомилися із ситуацією.

Тепер у департаменті освіти і науки узгоджують усі фінансові та юридичні питання. У частині 3 статті 56 нового закону «Про освіту» говориться про обмежену кількість дітей, котрі повинні отримувати таку послугу. В Івано-Франківську, звичайно, харчуються діти більшої кількості категорій. А тому потрібно напрацювати обґрунтування такої потреби.

Сьогодні, за даними департаменту, у навчальних закладах міста за рахунок міського бюджету гарячим харчуванням охоплено майже п’ять із половиною тисяч дітей. Відповідно, з нового року більше навантаження ляже і на основний кошторис міста, якщо депутати погодять нову вартість харчування.