Наука з’ясувала, що дієта збільшує тривалість життя... і волохатість


На початку вересня з’явились результати одразу двох різних досліджень, пов’язаних з голодуванням. Так, виявилось, що якщо вживати меншу кількість їжі, то значно зростуть і тривалість життя, і інтенсивність росту волосся.

Бразильські вчені знайшли взаємозв’язок між голодуванням і ростом волосся. Спостерігаючи за піддослідними мишами, вони помітили, що чим менше калорій потрапляє в організм, тим швидше росте волосяний покров. Шерсть гризунів, які харчувалися гірше своїх побратимів, росла густою та шовковистою, пише Платформа.

Миші, обмежені впродовж півроку в харчуванні на 60% від звичайної норми, втратили близько половини своєї ваги, проте набули густий шерстяний покрив. Вивчаючи температуру шкіри гризунів і її властивості за допомогою спеціальних датчиків, вчені помітили певні зміни в процесах життєдіяльності тварин. Виявилось, що в мишей, які сиділи на дієті, мережа кровоносних судин на поверхні тіла стала більш густішою, що і спричинило розвиток волосся.

Біологи констатують, що обмеження в харчуванні дозволяє організму зберігати стрункість. Однак супутні зміни в жирових прошарках погіршують збереження в них тепла, тож для збільшення ефективності використання енергії стимулюється кровотік, що і веде до підсилення росту шерсті.

Тим часом американські науковці розкрили зв'язок між обмеженням калорійності їжі і генетичної саморегуляцією тривалості життя. Фахівці показали, що швидкість епігенетичних змін для того чи іншого виду безпосередньо пов'язана з його тривалістю життя. Чим довше живе середньостатистичний представник тої чи іншої групи, тим повільніше у нього відбуваються подібні зміни.

При цьому вчені виявили, що голодування або обмеження калорійності їжі уповільнює епігенетичні зміни і, як наслідок, збільшує тривалість життя. До подібних висновків учені дійшли, проаналізувавши на прикладі зразків крові мишей, людей і мавп різних вікових груп так званий епігенетичний дрейф.