Науковці досліджують хвостосховища у басейні річки Дністер


Посадовці Івано-Франківської ОДА зустрілись з учасниками проекту Глобального Екологічного Фонду «Сприяння транскордонному співробітництву та комплексному управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер» щодо дослідження поточного стану хвостосховищ у басейні річки Дністер.

Участь у роботі зустрічі беруть представник Міністерства екології та природних ресурсів України Володимир Білоконь, начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк, представники ОБСЄ, Львівської, Вінницької, Хмельницької, Чернівецької, Одеської та Тернопільської обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, науково-дослідних установ. Про це інформує прес-служба Івано-Франківська ОДА.

За словами заступинці голови ОДА Марії Савки, питання стану та безпеки схостосховищ розташованих у басейні Дністра є одними із найактуальнішим на сьогодні, адже від них залежить екологічна ситуація в області. Вона також зазначила, що над розв’язанням цих питань не один рік працюють як експерти, так і науковці. Однак без підтримки з боку держави дану проблему навряд чи можна вирішити.

«Переконана, що за підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі ми спільними зусиллями зможемо виробити дорожню карту, яка дасть змогу врегулювати проблемні питання стану хвостосховищ у басейні Дністра», - підкреслила Марія Савка. – У 2010 році Указом Президента України Домбровський кар’єр і Калуський район визнані зоною екологічного лиха. Водночас було сформовано ряд заходів, які мали на меті зменшити ризики забруднення навколишнього середовища, зокрема басейну річок. Однак до сьогодні питання залишаються не вирішеними і потребують підтримки на державному рівні».

Під час зустрічі також йшлося про нові аспекти управління водними ресурсами, створення басейнових рад, розглядалися питання щодо управління підземними водами.