Науковці і практики обговорили питання збереження малокомплектних шкіл Прикарпаття


У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника відбувся «круглий стіл» «Малочисельна школа Карпатського регіону. Інноваційні підходи до функціонування та перспективи розвитку»

Ректор університету Ігор Цепенда зазначив, що проблема якісної роботи малочисельних шкіл є надзвичайно актуальна і потребує спільних зусиль як з боку влади, так і збоку громади та жителів регіону. Зі вступним словом перед присутніми виступили депутат Івано-Франківської обласної ради, голова бюджетної комісії Івано-Франківської облради, представник Наглядової ради університету Микола Палійчук, директор департаменту освіти науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович. 

У рамках програми «круглого столу» з презентацією «Малочисельна школа: виклики та трансформації (досвід України та Європи) виступила доцент кафедри педагогіки імені Богдана Ступарика педагогічного факультету Любов Прокопів. Про ціннісні орієнтації та соціально-статусні очікування молоді випускних класів прикордоння Центральної та Східної Європи у своїй доповіді розповіла кандидат філософських наук, доцент, керівник навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович. Також учасники «круглого столу» у форматі обговорення та дискусій зосередили увагу на основних напрямках, зокрема, щодо розробки стратегії розвитку малочисельної школи та шляхи її реалізації; впровадження інноваційних та дистанційних технологій навчання в навчально-виховний процес малочисельної школи карпатського регіону; надання соціальної, психолого-педагогічної і науково-методичної допомоги вчителям, які працюють у малочисельних школах.

Учасники «круглого столу» «Малочисельна школа Карпатського регіону. Інноваційні підходи до функціонування та перспективи розвитку» у прикінцевій резолюції ухвалили, що проблема існування малочисельної школи регіону є дуже актуальною як в Україні, так і в інших європейських державах. Під час обговорення присутні рекомендували звернутися до депутатів обласної ради розглянути питання життєдіяльності малих шкіл Карпатського регіону на засіданні обласної ради та співпрацювати з громадськими та державними організаціями, освітніми установами з питань збереження малочисельних шкіл нашого краю.