Науковці: Після будівництва ГЕС Дністер перетвориться на відстійник зі сміттям


Сьогодні, 8 лютого науковці, депутати, сільські голови, активісти та небайдужі прикарпатці обговорили проблеми будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

Зокрема говорили про шкоду для розвитку туризму, екології та населення після будівництва ГЕС, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як зазначив один з організаторів круглого столу депутат-свободівець Сергій Адамович оскільки законодавство віддало остаточне вирішення на розгляд місцевих рад і рішення про будівництво чи заборону будуть приймати саме вони, потрібно пояснити всю небезпеку будівництва ГЕС. 

Загалом планується будівництво 7 ГЕС на території Галицького, Тлумацького та Городенківського району. Йдеться про с. Вістря, с. Монастирок (2ГЕС), с. Дитячі, м Заліщики, с. Брідок, с. Устя.

Як навів приклад один з науковців, у 2008 році в селах Нижнів, Петрилів, Діброва та інших, вода піднялась до 8 метрів і всі пам'ятають, яка це була катастрофа. У разі будівництва ГЕС, рівень води підніметься до 9 метрів.

За словами голови ГО "Еко-Галич" Володимира Бучкобудівництво ГЕС знищить безліч цінних видів риб.

"Зокрема повністю зникне такий вид, як стерлядь прісноводна та кілька червонокнижних видів риб, які нерестують у верхів'ї Дністра. Покинуть басейн Дністра водоплавні птахи, що харчуються рибою. Окрім того, будівництво ГЕС грубо порушує Європейську ландшафтну конвенцію", - пояснив науковець.

Володимир Бучко розповів, що спільно з науковцями Академії наук вони подали документи на визнання Дністра Рамсарською конвенцією про водно-болотяні угіддя. Незабаром подання мають розглянути в Ірані і Дністер може отримати статус водно-болотних угідь міжнародного значення. Але нажаль не всі в Україні цього хочуть.

Ще однією небезпекою, на яку звернув увагу науковець є карстові породи на території Тлумацького та Городенківського районів.

"Територія цих районів знаходиться на карстових породах, які будуть вимиватися після затоплення і це загрожує проваллями. Тобто ми можемо повністю втратити два райони. Замість неповторного Дністровського каньйону, там буде смердючий відстійник зі сміттям", - попереджає еколог.

Відповідно до документації, вартість будівництва 1 млрд. 100 млн. євро, які залучать з-за кордону. В той же час з держбюджету виділили 155 млн. грн. на проектну документацію. Наприкінці лютого вже мають провести тендер.