Навчатися, досліджувати та створювати: Франківців кличуть на Літню лабораторію


Сьогодні, 15 травня відбулась прес-конференція, присвячена відкриттю міської лабораторії від MetaLab, де франківці зможуть навчатися, досліджувати та створювати проекти для міста.

За словами ініціаторів ідеї, участь буде безплатною за попереднім відбором.

"Ми вже кілька років робили різні урбаністичні проекти в Івано-Франківську і побачили, що попиту стало більше, ніж пропозиції. Тож ми створили літню лабораторію. Чому лабораторія? Ми хочемо зібрати команду, яка буде разом проходити через різноманітне навчання, а не тільки слухати лекції",- пояснює архітекторка, урбаністка Анна Пашинська.

Тема літньої лабораторії — «Район «Промприлад». Постіндустріальне в постсоціалістичному» - це буде дослідження заводу «Промприлад» і району навколо.

"Ми хочемо побачити варіанти подальшого розвитку цієї території, зрозуміти де її межі, хто себе асоціює з цією територією. Так ми зможемо зібрати різноманітні ідеї, щодо подальшого розвитку цього району. Наприклад, якщо виявиться що є спільнота собачників, ми зможемо створити для них і їх улюбленців спеціальну територію для прогулянок",- пояснює Анна Доброва, координаторка урбаністичного напряму платформи «Тепле Місто».

Результатом мають стати нові проекти. Втім організатори також хочуть започаткувати своєрідну базу даних проектів за результатами досліджень.

"Нам цікаво зібрати команду, яка хоче вчитися і створювати проекти. Нам цікаві учасники з різних професій",- пояснює Анна Пашинська.

Лабораторія стартує 31 травня і триватиме два місяці — до 21 липня. Подавати заявку на участь можуть архітектори, урбаністи, соціологи, економісти, дизайнери (практики, промисловий, графічний дизайн, дизайн меблів та просторів), майстри, активісти, ініціатори просторових проектів, орендарі пілотного проекту Promprylad. Renovation, студенти, митці та всі, хто цікавиться дослідженням міста і його середовища.

Для участі у проекті слід попередньо зареєструватися. Набір на лабораторію триватиме до 23 травня. Деталі — на сайті MetaLab, а також на зустрічах:

16.05, 11:00 – ІФНТУНГ, кафедра архітектурного проектування, макетна майстерня, (Карпатська 13)

16.05, 14:00 – Навчально-науковий інститут мистецтв ПНУ, ауд. 202 (Сахарова 4а)
16.05, 18:00 – студентський простір Paragraph, гуманітарний корпус ПНУ (Шевченка, 57)
17.05, 18:00 – зустріч у METALAB (Сахарова 23)
21.05, 18:00 – зустріч в Urban Space 100 (Грушевського, 19)

МETALAB — платформа розвитку міських просторів Франківська. Це фізичний майданчик на «Промприладі», а водночас — і спільнота, яку творитимуть усі, хто любить Франківськ і прагне поліпшувати міське середовище.  Урбаністична лабораторія є одним із напрямів діяльності МETALAB.