Навіщо така економія? Вчителі на Коломийщині виступили проти непередбачуваних канікул


У трьох школах Нижньовербізької ОТГ стався прецедент. Наскільки він серйозний – покажуть наслідки.

Але спершу візьмемо до відома, що мишинська, великоключівська й нижньовербізька загальноосвітні школи відтепер працюють в єдиному освітньому режимі з центром у Нижньому Вербіжі. Районний відділ освіти свої повноваження передав на місця в новостворені ОТГ і їхніми школами вже не керує, хіба лише консультативно, пише Дзеркало Коломиї.

Тепер кілька слів про школу Нижнього Вербіжа, у якій прецедент, власне, спалахнув. Коли школу проектували й мурували стіни, аж ніяк не гадали, що настануть часи, коли за енергоносії доведеться платити за стандартами європейськими, а не радянськими, і кожний зайвий квадратний метр площі відіб’ється зайвою квадратною діркою в бюджеті села.

У правому крилі школи розташувався дитсадок, паливна система якого прикріплена до школи. Умови перебування дітей у дитсадку дещо відрізняються від умов перебування школярів у школі. Так, коли в люті морози школярі можуть витримувати навчальний процес при температурі 15 градусів, то малюки – ні. Тому взимку садок більше часу не працює, ніж працює.

Педагогічний актив школи під наснагою учительки Марії Сербенюк забив на сполох з приводу розпуску школярів на непередбачувані канікули. Мотивація такого розпорядження директорки школи конкретна – економія коштів.

Директорка школи

Учителів обурив, можливо, не стільки сам факт оголошення канікул, скільки його раптовість. Адже, слава Богу, – кажуть учителі, – не вибухнула якась епідемія чи стихійне лихо. Економія? Але до якої межі економити? Вже економили в січні, коли при температурі 5 – 6 градусів у школі відбувався районний конкурс колядок.

А за нормативами, температура в класах не може опускатися нижче 18 градусів. Тоді позамерзали всі вазонки. Тепер знову вимагають економити. Учні пішли на канікули, вчителі змушені перебувати в школі при температурі 12 градусів. Так бути не повинно.

Вчителі школи.

Вчителі мають навчальні плани, відповідно до яких проводять уроки, діти на звичні шкільні канікули, які мали б тривати з 27 березня по 3 квітня, планували екскурсії до Верховини й Львова. А тут, як град улітку – розпуск на раптові канікули. Чому нікого завчасно не попереджено? Чому не відбулося обговорення на педраді? І ще багато інших “чому”.

Голова ОТГ Ярослав М’якущак каже, що зараз такий час, коли всі мусять вчитися економії: “Настали часи, коли нам ніхто зайвої копійки не підкине. Мусимо вчитися економії. Маємо велику надію на виграшний результат двох проектів по нашій школі: на утеплення фасаду й на модернізацію паливної системи. Щодо непередбачуваних канікул, то я зустрівся з директорами всіх трьох шкіл. Вони дали рекомендацію перервати навчальний процес на короткий час, бо на вулиці грипозна погода. Обласний департамент освіти дав письмовий дозвіл на таке рішення. Не всі вчителі й батьки учнів уміють рахувати кожну копійку надходжень і витрат бюджету, – та їм цього й не потрібно. Вони повинні збагнути єдине, – аби нікого не скорочувати, мусимо економити. Це найменш болючий процес, хоч і непопулярний. Я не розумію, навіщо з цього приводу стільки галасу піднімати!”

Директорка школи Лариса Стефурак підраховує, що завдяки вимушеним канікулам зекономлять понад 35 тисяч гривень:

–    Я повважала, що заради економії коштів, і щоби не хворіли діти в холодну погоду, варто змістити канікули. У школах Мишина й Великого Ключева вже є захворілі. На вимушених канікулах ми зекономимо десь понад 35 тисяч гривень. А там і надворі потеплішає. Визнаю, що слід було питання канікул спершу обговорити з колективом школи. Це моє упущення. Однак, освітянські керівники зі мною погодилися. А взагалі нам необхідно переробити всю систему опалення. У Проекті, поданому на розгляд, передбачено розділити теплопостачання школи й садка. Мусимо трохи потерпіти…

Що ж, як бачимо, терпіти погоджуються не всі.