Найцікавіші місця Прикарпаття: Пнівський замок


Пнівський замок, що розташований неподалік містечка Надвірна, вважався найміцнішою оборонною спорудою на Прикарпатті. Побудований у 16 ст. польським шляхтичем Миколою Куропатвою.

Замок мав вигляд неправильного п‘ятикутника, що мав сім веж. Зі сходу та заходу його захищали рів та схил плоскогір’я, а на північ і південь від замку тягнулася рівнина. З південної сторони розташовувалися ворота, до яких потрапити можна було лише через перекидний міст. Отвори, по яких проходили ланцюги мосту, збереглися до наших днів. Завдяки правильно розміщених оборонних споруд та пильної охорони, замок штурмом не був здобутий і витримав багато облог, пише karpattur.if.ua.

Відомо, що від замку тягнувся підземний хід до підніжжя гори Городище. Проте за легендами підземний хід був і до сторожової вежі міста Надвірна, де є нерозвідані підземні приміщення. Ще одна легенда розповідає про існування підземного ходу від Пнівського замку до Манявського Скиту, відстань до якого приблизно 35 км.

Після того, як замок перейшов у власність Австро-Угорської держави на поч. 19 ст., його частково розібрали для будівництва… броварні. На сьогоднішній день від могутньої колись фортеці, нажаль, лишилися лише мальовничі руїни. Руїни, які бережуть в собі пам’ять минулих подій. Можливо, що пройде ще кілька років і від величної фортеці не лишиться і сліду, тому варто її відвідати, поки є на що подивитися…