НАЗК підтримує скасування декларацій для активістів


Національне агентство з питань запобігання корупції підтримує законопроект, яким, зокрема, з кола суб’єктів декларування виключаються громадські активісти.

Про це заявила голова НАЗК Наталія Корчак під час зустрічі з членами Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії Ради Європи з питань конституційного права) та головою Департаменту демократизації Офісу ОБСЄ/БДІПЛ, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу НАЗК.

«НАЗК підтримує запропоновані зміни щодо виключення обов'язку подавати декларацію громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції», - зауважила Корчак і нагадала, що Національне агентство на своєму засіданні схвалило висновок до проекту Закону ще в серпні минулого року з певними зауваженнями до окремих його норм, які не стосуються звітності громадських організацій.

За її словами, Національне агентство найбільше зацікавлене в тому, щоб питання подання декларацій громадськими активістами було чітко конкретизоване та вирішене якнайшвидше.

«Враховуючи, що черговий етап подання електронних декларацій триває до 1 квітня поточного року, сподіваємось, що народні депутати підтримають ці зміни», - зазначила голова Національного агентства.

Як повідомлялося, рішенням Національного агентства від 10 липня 2017 року ?463 "Про схвалення висновку до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги" (реєстр. ? 6674 від 10 липня 2017 року)" схвалено Висновок до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги». Метою зазначеного законопроекту є запровадження прозорої звітності громадських організацій щодо доходів та видатків, підвищення прозорості в їх діяльності, а також виключення з кола суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» - громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом)).