НБУ запропонував спростити порядок відкриття та ведення рахунків в банках


Національний банк України пропонує удосконалити порядок відкриття, використання і залучення коштів на рахунки клієнтів банків, а також здійснення безготівкових розрахунків.

Про це йдеться у повідомленні НБУ на офіційному сайті.

Як зазначається, відповідний проект постанови розроблено у зв'язку із змінами в законодавстві. Документ передбачає:

  • скасування обов'язкового використання підприємством печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах);
  • укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору.

Також НБУ пропонує надати клієнтам, які вже мають рахунки в банку, право на відкриття окремих рахунків в цій фінустанові без особистої присутності, шляхом подання документів за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем; відступлення права вимоги за договором банківського вкладу.

Пропонується скасувати норму щодо подання картки із зразками підписів фізичної особи при відкритті рахунків та запровадження використання при здійсненні операцій за рахунком фізичної особи зразка підпису або підпису довіреної особи, зазначеної в договорі банківського рахунку/договорі банківського вкладу/довіреності.

Проект визначає порядок відкриття та використання поточних рахунків фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена; порядок відкриття фізичними особами-підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення деяких видів виплат заробітної плати і прирівняних до неї платежів; удосконалює режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема режим, пов'язаний з відрядженням.

В НБУ зазначили, що зміни будуть внесені до «Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», до «Положення про порядок здійснення банками України депозитних операцій з юридичними і фізичними особами» та «Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті».