Не дочекались: У Франківську активісти самостійно відреставрують історичні будівлі


У Франківську в перелік пам’яток архітектури внесено майже 600 будівель. І більшість у жалюгідному стані. Найбільша проблема з житловими будинками.

В Івано-Франківську на реставрацію пам’яток архітектури цього року виділили 5 млн гривень. Та часу поки відреставрують усі 600 місто немає. Тож за справу взялися ініціативні франківці. Небайдужі столяри, ковалі, вітражисти, майстри з ліпнини і розпису об’єдналися та створили громадську ініціативу Франківськ, який треба зберегти.

В Івано-Франківську активісти нарахували понад 200 рідкісних дверей і всі вони занедбані. Аби їх врятувати ініціативна група випускає листівки, гроші від продажу яких йдуть на реставрацію, проводить екскурсії по місту, встановлює інформаційні стенди з поясненнями: чому важливо не замінювати дерев’яні двері та вікна на пластикові і як правильно за ними доглядати.

За рік діяльності – вже відреставровано 10 дверей і два десятки віконець з вітражами. Ще кілька перебувають на реставрації.

Зазвичай реанімацію міської автентики оплачують самі жителі, меценати або ж залучають гранти. Цим проектом активні городяни не лише роблять хорошу справу, вони популяризують дбайливе ставлення до історії та архітектури. Відео Факти.