Не потрібно придумувати велосипед: Депутат облради закликає зберегти гімназії


Сьогодні, 19 жовтня в Печеніжині відбулась виїзна сесія Івано-Франківської обласної ради. На порядку денному 16 питань.

Серед іншого депутати заслухали інформацію про функціонування загальної середньої освіти області та реалізацію концепції Нової української школи, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами директора Департаменту освіти Віктора Кімаковича, у 2018/2019 навчальному році в області функціонує 706 закладів загальної середньої освіти (тоді як у 2017/2018 навчальному році – 713), у яких навчається 154,8 тис. учнів. 

З 2000 до 2018 року кількість учнів зменшилась приблизно на 70 тисяч. При тому, кількість вчителів майже не змінилась тож це лягає великим фінансовим навантаженням на районні та місцеві бюджети.

У свою чергу депутат обласної ради, свободівець Ігор Дебенко поцікавився, що буде з гімназіями в рамках реформи Нової української школи. 

"В законі про Нову українську школу справді чимало позитивних новацій. Окремі з них - спостерігаємо вже в цьому навчальному році, частина - поки лиш здебільшого на папері. Але що стосується ґімназій, бачимо рух в односторонньому напрямку. На жаль, на моє суб'єктивне переконання, не на користь ґімназій. Характерно, що за наявною інформацією, наче пані міністр навіть не захотіла зустрітися з очільниками ґімназій для обговорення ризиків і загроз, попри їх ініціативу...", - звернувся Дебенко.

За словами депутата, Українська ґімназія №1 Івано-Франківська станом на сьогодні не лише один з кращих навчальних закладів на Прикарпатті, а й загалом в Україні. Про це свідчать результати ЗНО, різноманітні рейтинги, карта навчальних закладів, куди поступають випускники, зрештою сама система цінностей, з якою ґімназисти залишають шкільне подвір'я.

"Наслідком реформи буде нівеляція не лише їх статусу як класичних ґімназій, але й самої системи як такої. Зараз наче обговорюється питання переформатування їх у спеціалізовані ліцеї, куди б діти йшли на останні два-три роки навчання. Але чи можливо за цей час ґрунтовно підготувати дитину до свідомого життя? Відтак, прошу зберегти ґімназіям їх статус, їх систему навчання, підходи, які виправдовують себе десятиліттями. Не потрібно намагатися придумати велосипед, який вже мчить на повній швидкості! Підтягати необхідно рівень звичайних ЗОШ, рівень їх якості освіти, матеріально-технічного забезпеяення, й батьки з цим вочевидь погодяться", - наголосив Ігор Дебенко.

Як повідомляв раніше Бліц-Інфо, батьки франківських першокласників більше не зможуть вибирати школу для дитини, вступати доведеться до того навчального закладу, поблизу якого мешкає сім'я. 

Варто зауважити, що в травні, під час освітнього форуму за участі міністрів освіти кількох країн міністерка освіти Лілія Гриневич зауважила, що сьогодні школи дуже стратифіковані за прошарками і це несправедливо.

"Є "елітні" школи де вчаться діти чиновників та бізнесменів і вони мають багато благодійних внесків для розвитку. Водночас є школи де вчаться діти з соціально незахищених категорій і вони не мають таких коштів. Проте, всі діти є рівні і вони наше майбутнє", - наголосила Гриневич.