Нетактовність у костелі


Чим жило місто на початку минулого сторіччя? Що хвилювало, лякало чи веселило наших прадідів і прабабусь? Щоб дізнатися про це, необов’язково винаходити машину часу. Достатньо перегорнути підшивки старої преси.

Мешканці Станиславова початку ХХ ст. були дуже вихованими. В місцевій пресі навіть висловлювалася думка, що манери станиславівських дам і джентльменів кращі, ніж у жителів великих європейських міст. Будь-яка нетактовність чи неналежна поведінка у громадському місці емоційно обговорювалась і викликала загальний осуд. Так, у квітні 1902 р. суспільну думку сколихнув прикрий випадок, що трапився в парафіяльному костелі (нині Художній музей), пише ЗК

Місцеве Музичне товариство імені Монюшки ініціювало молебень, під час якого один з членів комітету Товариства попросив кількох присутніх дам встати з лавок, щоб звільнити місце для прибулих офіцерів. Військові, однак, виявилися більш вихованими, ніж комітетський служака. Вони категорично відмовилися зайняти місця, звільнені для них у такий ганебний спосіб.