Невідома чорна речовина забруднює прикарпатську річечку


Під час огляду русла річки Чечва 22 травня надзвичайники виявили, що в річку Дуба, впадає потічок, забруднений невідомою чорною речовиною.

Наступного дня було створено комісію в складі працівників управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради, представників КП «Водотеплосервіс», ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», ДУ «Калуський обласний лабораторний центр МОЗ України», яка зранку виїхала на місце події.

Державною установою «Калуський обласний лабораторний центр МОЗ України» відібрано проби води у потічку та в районі Калуського водозабору. Після відбору води, комісія виїхала на очисні споруди КП «Рожнятівводгосп», де було виявлено витік каналізаційних стоків, які через колектор потрапляють у потічок. Про факт забруднення повідомлено обласну Державну екологічну інспекцію, представники якої здійснили відбір проб води в місці впадання забрудненого потічка в річку Дуба, а також на виході з очисних споруд.

23 травня о 21.30 начальником Рожнятівського РВ У ДСНС в області та начальником КП «Рожнятівводгосп», здійснено виїзд в с. Сваричів ур. Підмонастир (місце розташування очисних споруд смт. Рожнятів). В ході обстеження зливу каналізаційних відходів в потік, який впадає в річку Дуба, не виявлено, резервний та аварійний злив сухі. Проводяться пуско–налагоджувальні роботи очисних споруд, з метою здачі їх в експлуатацію. Лабораторні дослідження відібраних проб води тривають.

Для вияснення обставин забруднення русла річки Дуба було викликано слідчо-оперативну групу Рожнятівського відділу поліції. Про результати подальшого розслідування буде повідомлено додатково