Невигадані історії патрульної поліції Івано-Франківська


Ніхто не стане заперечувати, що, мабуть, єдиною вдалою реформою в Україні є створення патрульної поліції.

В минуле відійшли часи, коли поліція годинами їхала на термінові виклики, а працівників поліції важко було зустріти на вулицях міста. І що би не говорили про відсутність досвіду роботи у молодих патрульних –патрульна поліція діє, пише Західний кур'єр.

Як і все нове, патрульні у гарних формах, на новеньких машинах, спочатку викликали значний інтерес у городян – хотіли з ними сфотографуватися. Згодом, особливо коли прийшлося платити штрафи за порушення правил дорожнього руху, з’явилися перші незадоволені. Ще б пак! Дотепер паркувалися де хотіли, а тут якісь «діти» вимагають дотримуватись правил, попереджують і штрафують! Тому викликає захоплення витримка патрульних під час їх спілкування із порушниками.

За рік роботи івано-франківської патрульної поліції надійшло понад 70 тисяч викликів. Зараз на лінію 102 щодень надходить до 900-1000 викликів, які фіксуються і на кожен потрібно реагувати. Деякі питання можна з’ясувати по телефону, але на більшість викликів має виїхати екіпаж патрульної поліції.

 ...Надавали першу   долікарську допомогу

Якщо спочатку, бувало, люди телефонували у поліцію з цікавості, то тепер кількість таких випадків зменшилася. Можна вважати, що за рік роботи довіра до патрульних зросла. Працівники патрульної поліції вдячні городянам за важливі повідомлення про п’яних водіїв, підозрілих осіб, у яких згодом вилучають викрутки, відмички, наркотичні речовини.

У патрульну поліцію можна телефонувати й тоді, коли на вулиці лежить невідома особа, незалежно від того хвора вона чи в нетверезому стані. Адже до п’яних «швидка допомога» приїздить неохоче. Але коли виклик зробили патрульні, має приїхати обов’язково. Крім того, патрульні самі можуть надати першу допомогу. Прес-секретар патрульної поліції  Івано-Франківська згадує випадок, який стався цієї зими. На вул. Матейки мужчина впав, ударився до бордюру, розсік брову й не міг підвестися. Патрульні зателефонували на 103, але так як вільних бригад швидка допомога не мала, то довелося самим обробити рану, заклеїти пластирем брову, знайти ноші і віднести постраждалого у пункт обігріву у міській лікарні.

…Відновлювали справедливість

Бувають неправдиві виклики, коли за допомогою поліції не зовсім чесні громадяни прагнуть вирішити свої проблеми. Наприклад, одна громадянка, скориставшись послугою таксі, коли довелося платити за проїзд, заявила водію, що  при собі не має грошей та принесе їх з дому. А для гарантії віддала водію свій мобільний телефон. Проте платити жінка не хотіла, вирішила схитрити. Вона зателефонувала у поліцію і повідомила, що таксист її пограбував і відібрав у неї телефон. Патрульні поспілкувалися з водієм, зрозуміли ситуацію і склали на хитру пані протокол за завідомо неправдивий виклик патрульної поліції.

…Знають своїх «симпатиків»

Є такі мешканці міста, голос яких впізнають у черговій частині поліції – настільки часто вони телефонують. Наприклад, на вул. Короля Данила живе «активіст», який часто телефонує на 102, щоб повідомити, наприклад, що по телевізору показують повій чи просить передати в СБУ інформацію про воєнні дії, які побачив у телепередачах. Але притягнути до відповідальності його не так легко, адже на зворотній дзвінок він не відповідає і дверей помешкання не відчиняє.

Телефонують люди, які страждають психічними розладами. Так, наприклад, телефонувала старша самотня жінка, яка має підтверджені психічні розлади, просила термінової допомоги. Коли екіпаж приїхав, то жінка попросила патрульних вигнати змій, які начебто знаходяться в її квартирі. Довелося йти на хитрість. Патрульні переконали хвору, що мають спеціальний лазер, який винищує гадюк. Старенька повірила і заспокоїлася.

Їдучи на такі виклики, патрульні можуть не встигнути до тих, хто справді потребує допомоги!

Про водіїв-гумористів

Часто буває, що, підвипивши, водій забуває, де залишив автомобіль, і вважає, що його вкрали. Але найбільше веселять патрульних п’яні водії, які стараються всіляко уникнути відповідальності – вдають приступи епілепсії, придумують найрізноманітніші історії. Один водій, щоб його не покарали,  повідомив, що мчить до жінки в пологовий будинок. Коли ж поліція у той самий день через три години знову зупинила цього водія, то він повідомив вже іншу новину – помирає теща.

Інколи водії, натякаючи на свої «високі» знайомства, погрожують патрульним, що звільнять їх з роботи. Такі заяви сприймаються з усмішкою, адже за рік роботи патрульної поліції стало зрозуміло, що «рішати питання» не вийде, відповідальності уникнути неможливо. Жодне «круте» посвідчення на патрульних не подіє.

Небезпечні випадки

Але більшість викликів – серйозні, інколи – небезпечні. Наприклад, зателефонував мешканець  і повідомив про конфлікт із сином. Приїхали патрульні. Проте син заявника, перебуваючи в нетверезому стані, пригрозив: якщо патрульні переступлять поріг кімнати, то він бритвою поріже собі вени. Коли патрульні спробували зайти в кімнату, хлопець таки почав наносити порізи бритвою по вені на руці. Викликали швидку допомогу, але хлопець не підпускав до себе лікарів. Кожен наступний поріз міг стати для юнака фатальним. В якийсь момент хлопець спробував викинутися з відкритого вікна – квартира знаходилася на третьому поверсі. В останню мить патрульним вдалося схопити хлопця за ноги…

Бували випадки, коли порушники з ножем кидалися на патрульних. В небезпечній ситуації опинилися патрульні, коли на вул. Січових стрільців юнак агресивно зреагував на слушне зауваження працівника поліції, витягнув розкладний ножик і спробував ним поранити патрульного. Зловмисника вдалося знешкодити. Як виявилося, він вже неодноразово вчиняв хуліганські дії в стані алкогольного сп’яніння.

Проблема злочинності, на думку Миколи Гурака, полягає в алкогольній чи наркотичній залежності окремих людей. Часто злочинці, які здійснюють грабежі і розбої, таким чином шукають гроші на наркотичні речовини.

Наше місто не є кримінальним чи небезпечним, але обережним треба бути завжди. А патрульні завжди готові навіть ціною свого життя рятувати громадян.