Невизначеність як перший наслідок децентралізації


«Повноваження, фінансові ресурси та контроль». Такими, на думку голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, є три кити децентралізації, на яких базуватиметься успішна модель українського місцевого самоврядування

Проте, чи достатньо цього на практиці і якими є перші наслідки реформи на місцях, Радіо Свобода вирішило розпитати у селах на Івано-Франківщині, які одними із перших відгукнулися на заклики влади об’єднатися в територіальні громади.

Село Старі Богородчани є центром однієї із трьох новостворених об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської області та об’єднує довкола себе ще 4 села. Проте, щó реформа принесе громаді, мешканцям зараз сказати важко. Як розповідає головний лікар сільської амбулаторії Марія Коляджин, ніяких змін після утворення об’єднаної територіальної громади вона поки що не відчула. До прикладу, навіть кому підпорядковуватиметься амбулаторія після реформи, головний лікар не уявляє.

«Я не відчула ще ніяких наслідків реформи. Я чула, я знаю, що ми відокремилися, що ми є окрема громада, і що будуть якісь зміни і в медицині. А як воно буде, що ми окремо, чи це буде краще, чи як воно буде – я собі не уявляю, я не можу просто уявити», – розповідає Марія Коляджин.

Стикаємося з ніби і не складними питаннями, але вони гальмують процес – голова об’єднаної територіальної громади

За словами сільського голови Старих Богородчан Ярослава Здерки, сьогодні село живе у певній невизначеності. Адже правила, за якими мала б функціонувати об’єднана територіальна громада, законодавець до цього часу не прописав.

«На сьогоднішній день питання не є чітко врегульованим, нема чіткого механізму. Не прописані ті кроки, які ми маємо вчиняти. Ніби ми і обрали громаду, а стикаємося з такими, ніби і не складними питаннями, але в загальному вони гальмують сам процес. І від цього будуть страждати люди», – вважає сільський голова.

Водночас, на думку Ярослава Здерки, реформа справді може надати Старим Богородчанам нові можливості для розвитку. Наприклад, сільський бюджет отримає значно більше коштів за рахунок землі, яку село здає в оренду під сонячну електростанцію. Споруда, побудована у 2013 році на місці колишнього пасовища, за нової системи оподаткування може принести Старим Богородчанам майже утричі більше коштів.

«У 2014 році ми від них отримали близько 70 тисяч прибуткового доходу, це за прибуткової ставки 25%. Якщо це перевести зараз на 60%, то це буде близько 200 тисяч гривень іти від діяльності цієї електростанції. Це, я вважаю, вагомий внесок в бюджет сільської ради – кошти, які можна буде використовувати для розвитку».

Іван Лесів сьогодні виконує обов’язки старости села Нивочин, яке входить до територіальної громади Старих Богородчан. До цього часу, як і більшість сіл Богородчанщини, Нивочин був дотаційним. Натомість після реформи, як сподівається староста, село справді зможе розвиватися, зокрема, за рахунок грантів. Проте для цього, на думку Івана Лесіва, до кінця виконати свою роботу повинні, насамперед, депутати Верховної Ради.

Зараз все йде трохи галопом, але сподіваємося, що наші представники у Верховній Раді будуть відстоювати такі новостворені територіальні громади, як наша
Іван Лесів

«Закон «Про добровільне об’єднання…» був прийнятий 5 лютого цього року. І там, в законі, було чітко сказано: привести у відповідність в трьохмісячний термін всі відповідні закони. Ну… Не знаю, чому не прийняли… Зараз все йде трохи галопом, але сподіваємося, що наші представники у Верховній Раді будуть відстоювати такі новостворені територіальні громади, як наша».

Реформа децентралізації передбачає скасування районного поділу України. В кожній області передбачається створення 4-6 повітів, які у свою чергу ділитимуться на територіальні громади. 31 серпня Верховна Рада схвалила внесення змін до Конституції щодо децентралізації, запропоновані Президентом України Петром Порошенком.