Незабаром у Франківську з'явиться незвичний громадський сад


12-20 серпня у Франківську в рамках міжнародного фестивалю «Сеанс Міського Сканування» пройдуть цікаві воркшопи.

Одним з найцікавіших буде «Сад галицької комуни / Український архіпелаг»П’ять днів група працюватиме із простором в Опришівцях: дослідження локації, спілкування й пошук ідей, підбір і висаджування рослин.

Чому громадський сад і його колективне творення важливе для міста і зміцнення громади та практикування демократії? Про це під час ознайомчого візиту до Франківська розповіли куратори воркшопу — італійці Марта Ферреті та Франческо Кампаньярі.

"Наш воркшоп базується на ідеї, що колективний сад є простором для соціального зростання. Суть у тому, щоб поділитись цим розумінням у Франківську, і щоб колективний сад, започаткований тут під час нашого воркшопу, зміг розвиватись після нашого від’їзду завдяки іншим людям. Ми постараємось поділитись досвідом через проведення різних акцій, які організовували під час такого ж проекту у Вероні. І також спробуємо передати наше бачення: спільна праця може сформувати нову громаду, об’єднану ідеєю піклування про певну частину міста", - пояснює Марта Ферреті.

Суть воркшопу в тому, що люди працюють разом і діляться ідеями. За словами кураторів, сад - це як лабораторія для демократії, її зростання. Спільнота і об’єднані зусилля людей творять сад, а сад — спільноту. Це має великий вплив на місто. Так, для активних людей це приклад розкритися

"Особисто мені Івано-Франківськ сподобався з першого погляду. Тут є свій, локальний спосіб мислення (якщо так можна  сказати). І люди, яких я  зустрів, думають про те, що вони роблять, усвідомлено діють, а не тому, що хтось їм так сказав. У мене склалося таке враження, що місцеві мешканці попри те, що й, мабуть, мають багато проблем, не сприймають їх як сором чи щось схоже на це; у недоліках тут радше бачать можливість для розвитку", - ділиться Франческо Кампаньярі.

Щоб взяти участь у воркшопі, треба до 31 липня включно заповнити форму. Участь у фестивалі платна, однак ви маєте можливість отримати ґрант, поставивши «галочку» біля відповідного поля у реєстраційній формі. Після відбору вам буде повідомлено про рішення журі.

Дізнатись більше про цей та інші воркшопи у рамках фестивалю «Сеанс Міського Сканування» можна на сторінці фестивалю у фейсбуці або на сайті Metalab.