"Ні!" здоровому глузду? Понад 50 тисяч людей поширили фейкове фото "коломийської" веселки


Користувачі Фейсбуку понад 50 тисяч разів поширили фейкову фотографії веселки від літньої користувачки з Коломиї.

Марія Данилець, що виклала фото, підписала його "В Коломиї після дощу сталося таке диво". У змонтовану світлину повірили не всі, втім здебільшого люди поширювали її без припущень, що це фейк. 

Керівник відділу нових медіа ГО “Інтерньюз Україна», експерт з цифрової безпеки Віталій Мороз називає це чудовим прикладом мислення в стилі "русского мира" на Західній Україні й поширення його в мережі. Адже саме таким чином українці поширюють й продукти російської пропаганди - без критичного аналізу тих чи інших постів.

"Польові дослідження поширювачів фейків у ФБ. Roman Golubovsky дав трохи публічності тьоті з Коломиї, яка запостила фейкову веселку в Коломиї, що несподівано набрала вже 47 000 перепостів – я про це вчора написав в Твітері. Цікаво спостерігати, як поширюється ця фейкова картинка – щохвилини її шерять українські користувачі ФБ. Поглянув на вибірку користувачів: переважно це тітоньки 45-60 років, іноді трапляються такого ж віку чоловіки. Разом з тим, є й молодь, нерідко з невеликих міст", - пише Мороз.

До слова, фейкове фото восьми веселок "гуляє" в мережі вже кілька років. Зокрема, в 2016 році точно такі ж нібито веселки бачили в Пенсільванії. Хоча тоді американські науковці спростували його справжність. Фахівці кажуть, що вісім веселок одночасно суперечать законам фізики.