Ніколи бюджетне місце не було таким доступним, як зараз - аналітик


Україна - лідер за кількістю університетів на душу населення у Європі. Щоб зменшити кількість навчальних закладів, потрібно зменшити кількість місць державного замовлення, кажуть спеціалісти.

"Наша країна не може прогодувати такої кількості вищих навчальних закладів. Завдяки системі "гроші за студентом" - бюджетні місця автоматично розподіляють туди, куди пішли абітурієнти з кращими балами ЗНО, через три-чотири набори університети, які не будуть користуватися популярністю серед абітурієнтів, просто зникнуть. Це ціна - яку ми маємо заплатити за підвищення якості освіти", - розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Інша причина необхідності зменшення вузів - демографічний спад. Останні роки кількість абітурієнтів зменшується, каже аналітик.

"За роки незалежності у нас не було такого доступного бюджетного місця, як зараз. До прикладу, у 2005-му конкурс на одне бюджетне місце був удвічі вищий, ніж цього року. Це у свою чергу зменшує конкурентність за вступ до вузу серед абітурієнтів", - каже Єгор Стадний.