Нобелівський лауреат родом з Львівщини записав відеозвернення до українців


З нагоди власного 80-річного ювілею нобелівський лауреат Роалд Гоффман, який народився у Золочеві, записав привітання до своїх земляків.

У короткому відео науковець розповідає про історію своєї родини та те, як йому та його матері вдалось врятуватись під час Голокосту, пише Zaxid.net

«Тепер Україна – це незалежна, демократична, економічно розвинута країна, де літні люди можуть мати гідне життя, а молодь – прагнути до кращого. Звісно, це не просто. Треба було знищити залишки радянського правління, корупції, а в недавні часи й російської агресії. Але саме це ви і робите зараз і воно дає мені надію. Шлях до безпеки, до вільної демократичної України довгий, але він досяжний для вас і ви будете частиною цього», - заявив Роалд Гоффман.

Науковець також згадав, як два роки тому відвідував рідне місто. Хімік подякував українцям за вітання із днем народження.

Американський хімік Роалд Гоффман народився у 1937 в єврейській родині, що мешкала у Золочеві. Після Другої світової війни родина вченого емігрувала до США. У 1981 році Роалд Гоффман отримав Нобелівську премію «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.

Роалд Гоффман є на сьогодні єдиним живим нобелівським лауреатом, що походить з території України. 18 липня цього року йому виповнилось 80 років.