Нова схема руху в центрі Яремче: Як проходить процес реалізації


Триває нанесення нової розмітки в центральній частині міста Яремча (вул.Свободи), на ділянці довжиною 1 км між автостанцією та поворотом до ринку.

Місцевий активіст, учасник розробки "Програми нульової смертності" на українських дорогах Віктор Загреба пояснив, що відбувається, щоб нова схема руху запрацювала і вирішила болючі проблеми - затори (особливо в пікові туристичні дні), хаотичне паркування і низький рівень безпеки руху.

Що вже зроблено?

Мешканці і гості міста вже бачать нові смуги на дорозі, які можуть здаватись незрозумілими. Осьова смуга йде не по центру вулиці, якісь розгалуження і діагональні лінії. Це все тому, що розмітка реалізована на близько 30% - решта 70% ще будуть дороблені і тоді все стане зрозуміло.

Раніше в Яремче, та й в усій Україні, дорожники знали лише три типи розмітки - суцільна лінія, переривчаста лінія та “зебра”. Насправді ж в ПДР та ДСТУ є значно ширший асотримент розмітки, яка робить рух зрозумілим, безпечним, інформативним, а вигляд вулиці - сучасним. Тому яремчанцям треба вчити нову розмітку і звикати до неї.

Хочу відзначити високу якість нанесення розмітки за технологією термопластику, що означає, що ця розмітка протримається принаймні декілька років без потреби щорічного оновлення.

Що ще потрібно зробити?

Давайте пройдемось по цій кілометровій ділянці разом поглянемо, як тепер треба їздити в центрі Яремча і що ще потрібно зробити, аби все це запрацювало. Бо сама по собі розмітка може не дати потрібного результату, якщо не буде інших дій, зокрема з боку мерії міста Яремча і поліції.

Нова розмітка наразі розпочинається одразу після автостанції (від повороту вул.Ковпака). Першим об’єктом ми бачимо пішохідний перехід і два трикутники зі штриховкою 1.16.1. (дивіться ПДР). Така штриховка буде і в інших місцях і її буде досить багато. До відома водіїв: на цю розмітку заборонено заїжджати, і тим більше заборонено на ній паркуватись! Так само не можна заїжджати на будь-які інші суцільні лінії! Якщо після нанесення нової розмітки ви не зможете проїхати центр Яремче, не заїжджаючи на суцільні лінії, то або ви їдете занадто швидко, або ви просто поганий водій і вам краще взагалі не сідати за кермо.
Початок нової розмітки в центрі Яремча, біля автостанції, одразу за містком
Чому на цьому переході смужки “зебри” розірвані двома червоними лініями? Це розмітка 1.14.4, якою позначається місце переходу сліпих пішоходів. Чи вони тут справді є - невідомо, але під знаками “перехід” висить відповідна табличка з “окулярами”, тому проектувальники привели розмітку у відповідність до знаків, які стоять тут віддавна.
 
Табличка "перехід для сліпих" під знаком і відповідна розмітка
Тепер про “штриховку”. Та частина, які біля бордюру, є так званим “захисним буфером” перед початком і після завершення смуги для паркування. В цьому місці вона розташована по парній стороні. Штриховка посередині також означає захисну зону, тільки не перед парковкою, а перед переходом. Це так званий “острівець безпеки”, який у майбутньому буде реалізований в бордюрі, а поки що - лише в розмітці.

Місця для паркування декілька разів змінюють сторону, і водії мають зміщуватись вліво-вправо. Це має подвійну мету. По-перше, облаштувати паркування ближче до місць тяжіння (магазинів, кафе, банків, громадських закладів) - тобто тих місць, де людям реально треба. Друга мета - це зламати пряму лінію, щоб знизити швидкість руху автомобілів.

Розрахункова швидкість руху по центру Яремче - 40 км/год. Яремчанцям транзитним користувачам дороги варто звикнути їздити по центру міста саме з цією швидкістю -- тоді ви не будете відчувати дискомфорт і заїжджати на суцільні лінії.

Паркомісця відтепер позначені розміткою як в Європейському Союзі

СРСР і ЄС мають кардинально протилежні погляди на паркування. В нашому колишньому союзі паркуватись можна було всюди, де це не було заборонено, то в новому союзі паркуватись можна лише там, де це дозволено і де є відповідна розмітка. Яремче тепер переходить на євростандарт - паркуватись можна лише там, де дозволено. Всього по центру буде створено близько сотні паркомісць (пізніше уточню). Тому якщо біля вашого пункту призначення немає вільного місця для паркування, або воно тут недозволено, то не треба залишати авто смузі руху, на тротуарі чи тим більше на “штриховці”. Просто проїдьтесь трохи далі, припаркуйтесь, і пройдіться назад пішки. Або розверністься там, де це дозволено, і припаркуйтесь на іншому боці. Не обов”язково ставити автомобіль за 10 метрів від дверей. Пройтися 50-100 метрів - це не соромно. Це приємно, корисно для здоров’я, тим більше серед Карпат!

До речі, у зв’язку з новою схемою організації руху яремчанським автомобілістам варто навчитися три важливі речі:

  1. Навчитись парарельній парковці (заднім ходом) -- на щастя, на YouTube є багато роликів на цю тему. Тренуватись можна десь в дворах.

  2. Навчитись не наїжджати “на п’ятки” автомобілю, що їде перед вами і хоче здійснити парарельне паркування. Майте терпіння і дотримуйтесь дистанції. Це цивілізовані норми - дозволити іншому водію зробити паркування. Ви нічого не втратите за ці 10 секунд.

  3. Їздити спокійно, зі швидкістю 30-40 км/год, і нікого не обганяти. Обгін в центрі міста заборонений на всій 1-кілометровій ділянці.

Йдемо далі по Яремче. На ділянці вулиці біля РЕМу, довжиною близько 100 метрів, є проблема паркування на тротуарі. Це фактично променада, по якій люди йдуть в центр міста, в т.ч. від автостанції, але тротуари тут запарковані в хаотичному порядку (на фото цього непомітно, оскільки воно зроблено у вихідний день).
Часто тут стоять довгі мікроавтобуси, і фактично люди змушені обходити їх по дорозі. Тепер має стати все на місця - машини на дорозі, люди на тротуарі.

На цьому місці я пропоную місту виставити штучні перешкоди для паркування - стовпці, а поки що можна перенести сюди клумби, які без будь-якої потреби стоять біля міської ради (бл.50 штук), і встановити на тротуарі вздовж проїзної частини. Це звільнить тротуар для пішоходів і створить красивий естетичний вигляд центральної вулиці. Також це підвищить безпеку - людям не треба буде виходити на проїзну частину для обходу “спринтерів”, і в разі аварійного виїзду автомобіля з проїзної частини, клумби або ствопці візьмуть на себе перший удар. Паркуватись на цій ділянці вулиці можна буде лише на позначених місцях на проїзній частині, або на прибудинкових територіях.

Паркувальна смуга по парній стороні тягнеться аж до повороту на вулицю Руднєва (до поліції). Там на дорозі знову нанесені “клини” зі штриховкою, і надалі парковка розміщена вже на непарній стороні вулиці, де є об’єкти тяжіння - аптека, кафе, офіси. Тут також у водіїв не буде потреби стояти на тротуарі -- тротуар тепер можна і треба звільнити для того, для чого він існує - для проходу людей. Щоб відучити водіїв від паркування на тротуарі, в цьому міссці також варто розмістити клумби, а в майбутньому - стовпці.

Ліворуч - поворот до відділення поліції і нового житлового комплексу "Крайобраз"

Найпроблемніше місце в Яремче - біля супермаркету “Вопак”. Тут відтепер можна паркуватись лише зі сторони самого супермаркету. Парковка на протилежній стороні є забороненою, оскільки ц, фактично, блокує рух по всій вулиці і є причиною заторів. Навіть з частковим виїздом на тротуар стояти навпроти “Вопака” неможна. Якщо ви їдете по цьому боці вулиці і вам треба до супермаркету, у вас є кілька можливостей: розвернутися на розриві і припаркуватись біля маркету чи трохи далі від нього, або повернути в провулок до музичної школи і припаркуватись там.

Біля самого “Вопака”, поміж аптекою і школою мистецтв, облаштовано дуже потрібний новий перехід. В майбутньому на ньому тут також має бути острівець безпеки.

Новий перехід між аптекою і школою мистецтв
Трохи далі, біля пам’ятника, буде організовано паркомісця великого розміру, розраховані на туристичні автобуси. Звідси смуга паркування знову переходить на парну сторону, і йде там далі по всьому центру міста, аж до фонтану.
Ліворуч будуть місця для паркування туристичних автобусів
Надалі місця для паркування розташовані знов на парній стороні, біля кафе “Ганок” та інших “МАФів”. Далі розташована єдина в центрі міста зупинка громадського транспорту, на якій, згідно з ПДР, стоянка буде заборонена. Яремчанцям потрібно відучуватись паркуватись на цьому місці і прибрати з нього рекламні “джипи”.
Автомобілі вже стоять за новою схемою, хоча ще навіть немає розмітки.
Місця для паркування аж до фонтану йдуть по парній стороні -- вздовж старого “будинку побуту”, міської ради, вокзалу та каштанової алеї. Автомобілі тут вже стоять так, як потрібно. До речі, зараз таку стоянку забороняють дорожні знаки -- фактично, стоянка з будь-якого боку дороги в центрі Яремче досі була заборонена старими знаками (які висять досі), хоча цю заборону ніхто ніколи не дотримувався через її абсурдність. Нова схема руху нарешті кладе край цій абсурдності. - вона дозволяє паркування там, де це потрібно і безпечно, але суворо забороняє в усіх інших місцях.
Тепер тут можна комфортно і законно ставити автомобілі. Але лише з одного боку. Паркування з протилежного боку заблокує смугу руху, є серйозним порушенням ПДР і буде переслідуватись поліцією.
Перехід біля міської ради отримав нову пластикову розмітку.
 
Перехід біля міської ради та вокзалу

Щоб уникнути проблеми оглядовості через припарковані автомобілі (коли водій не бачить пішохода, і навпаки), проектувальники запропонували в цьому місці і біля музею зробити так звану “антикишеню” - дивіться ескіз нижче. Дуже сподіваюсь, що місто зробить цю потрібну річ вже наступного року. Також з другого боку “міськрадівського” переходу б добре облаштувати плавний з’їзд для маломобільних груп (але з дотриманням нормативів, а не як завжди!!!)

Ось на фото видно бетонні клумби, які не несуть ніякої користі, крім як пошкоджують дверцята автомобілів. Їх близько 50 штук. Їх варто перенести у інші місця на цій вулиці, щоб унеможливити паркування на тротуарах і підвищити безпеку.

Клумби, які принесуть користь, якщо їх перенести на інші ділянки цієї ж вулиці
Далі йде красива ділянка, з величезною кількістю місць для паркування. Відвідувачі сесій міської ради зможуть спокійно паркуватись тут, так само як відвідувачі заходів в будинку культури.
Як бачимо, ширини дороги із запасом вистачає для двох смуг руху і однієї смуги паркування. А раніше ДАІ повністю забороняла тут паркування, але автівки все-одно стояли, по обох боках вулиці
На переході біля Будинку культури смуга паркування знову змінює розташування, із застосуванням захисних зон. На них також буде штриховка.
Перехід біля Будинку культури та зміщення осьової смуги праворуч
Вигляд з іншого боку на той самий перехід
Тут ми підходимо до другої проблемної ділянки на цій вулиці -- звуження тротуару менше ніж 1 метра, що суперечить усім можливим нормам. В ідеалі тут варто було б звузити проїзну частину на 2-3 метри (теж зробити “антикишеню”). Але поки цього не зроблено, варто прибрати ці кам’яні клумби біля кафе “Турист” і поставити натомість антипаркувальні стовпці. На цьому невеличкому майданчику можна влаштувати лавки і міні-кафе з коктейлями і морозивом.
Тротуар спочатку звужений через піпірну стіну, а потім - абсолютно нераціональними масивними клумбами. І при цьому тут часто паркуються автомоіблі з частковим виїздом на тротуар!
Біля “Пузатої хати” та торгових центрів паркуватись можна в спеціальній кишені на 6 автомобілів, а також на паркомісцях на протилежній стороні вулиці.
Нарешті, біля аптеки також буде облаштовано перехід, на якому запроектовано дуже потрібний тут острівець безпеки.
Тепер про проблеми і “нюанси”.
  1. На декількох діянках вулиці після ремонту проїзна частна піднялася, в результаті чого не дотримано нормативну висоту бордюру (15 см). В деяких ділянках перепад складає 5-10 см, в деяких - нуль, а в деяких він є від’ємним - тротуар виявився трохи нижче за асфальт. Це дуже погано з точки зору безпеки пішоходів, хаотичного паркування автомобілів та відведення дощової води, тому ці проблемні місця поступово слід виправити, піднявши бордюр та тротуар до необхідного рівня. Як тимчасове рішення, поки це буде плануватися і робитися, можна використати вже згадані вище клумби як буфер між тротуаром та проїзною частиною.
Тротуар зрівнявся з дорогою. Чи навпаки
2. Дорожні знаки слід замінити. Місту потрібно встановити дорожні знаки відповідно до нової схеми організації руху. В тому числі дуже бажано замінити всі існуючі знаки пішоходних переходів, оскільки вони є застарілими, а часто - відсутніми.
Всі дорожні знаки потребують заміни на нові

3. Самим водіям потрібно навчитися поважати розмітку і знаки, а також одне одного. Друзі! Їздіть спокійно, до 40 км/год. Не наїжджайте на суцільні смуги. Паркуйтесь акуратно, в межах парковочних місць. Не паркуйтесь на тротуарах. Не соромтеся пройти зайві 50 метрів. Якщо бачите, що хтось не дотримується цього -- робіть їм ввічливі зауваження. Щоб не вийшло так, що нова інфраструктура є кращою і розумнішою за її користувачів.

4. Острівці безпеки і антикишені потрібно буде обов’язково реалізувати в бордюрі. Це єдиний запобіжник проти вузької групи агресивних водіїв, які не поважатимуть нову розмітку. Прошу міську раду передбачити на це кошти на 2018 рік.

Замість підсумку

Це ще незавершений проект, але я вірю в те, що він буде завершений, нова схема запрацює, і створить новий рівень якості, зручності та безпеки мешканцям і численним гостям міста! Що туристи з усіх куточків України наступного літа, приїхавши в Яремче, будуть відчувати, що вони потрапили як мінімум в Чехію, а урбаністи, проектанти і дорожники з цілої України будуть приїздити в Яремче для вивчення досвіду.