Новела франківця про Донецьк увійшла до фіналу літературного конкурсу


Автор новели, головний редактор видавництва “Вавилонська бібліотека” Роман Малиновський каже, що його коротка новела “Східний ліс” – це своєрідна рефлексія на події в Донецьку.

Журнал “Країна” проводить літературний конкурс “Новела по-українськи” вже п’ятий рік поспіль. Роман Малиновський подався на нього вперше. І його новела “Східний ліс” увійшла до 30-ки фіналістів. Всього на конкурс надіслали понад 300 текстів, пише Репортер.

Малиновський розповідає, що до цього публікував свої твори на відкритій платформі для журнальних публікацій Issue, окремі оповідання виходили в журналі “Березіль”.

Результати відбору повідомили у понеділок, 13 листопада.

“Окрім технічних умов, це мала бути історія про українське місто, – розповідає Роман Малиновський. – Моя історія, як не дивно, не про Франківськ, а про Донецьк. Вона тяжіє до магічного реалізму. Я почав писати її у 2015 році під час стипендії Gaude Polonia. Тоді у Варшаві я досить багато часу вивчав ситуацію на Донбасі й моніторив новини. Це було дуже на часі. І ця новела стала рефлексією на ті події. Як такого Донецьку там немає, бо не відчуваю себе відповідальним писати за те місце, де мене не було. Воно скоріше – метафоричне, про мої рефлексії”.

Після оголошення результатів конкурсу, оповідання Роман Малиновський опублікує на платформі Issuu. Франківський художник та фотограф Сергій Міщенко вже створив обкладинку до цієї історії.