Нові правила надання субсидій спонукатимуть прикарпатців до розлучень


Після того, як уряд своїм рішенням наприкінці квітня переглянув правила надання субсидій громадянам, у багатьох із них виникло чимало запитань щодо того, яким буде порядок призначення держдопомоги після змін.

Зокрема, доволі часто доводиться чути запитання: а як бути у ситуації, коли у квартирі прописано більше мешканців, а фактично проживає менше? Раніше, як відомо, можна було привести до органу соціального захисту населення, котрий власне і відповідає за призначення субсидій, двох свідків, котрі підтверджували, що насправді у помешканні проживає менше людей, ніж прописано. І це було достатньою підставою для ухвалення рішення чиновниками. Нині ж, як видається, відстоювати свої права українцям буде складніше, пише газета Галичина.

Уже після виходу згаданої постанови уряду на урядовій інтернет-сторінці teplo.gov.ua з’явилося роз’яснення щодо цієї ситуації. Як стверджують його автори, право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а лише на тих, хто фактично проживає в помешканні, з  1 травня 2018 року також збереглося.

«Держава йде назустріч родинам, в яких прописані повнолітні діти, що вже багато років не проживають з батьками, і пропонує доходи тих, хто прописаний, але фактично не проживає у помешканні, не враховувати під час розрахунку розміру субсидії», — зазначено у роз’ясненні. У такому разі мешканець квартири при оформленні субсидії в декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з отримувачем субсидії. У новій формі «Декларації про доходи і витрати осіб, що звернулись за призначенням субсидій», яка також (як і нова форма заяви) недавно була оприлюднена, потрібно буде написати навпроти прізвища, імені та по батькові родича у графі «Примітка»: «зареєстрований, але не проживає».

Відтак, роз’яснюють на сайті, коли, наприклад, у помешканні прописана повнолітня одружена донька, то в декларації у розділі II потрібно відобразити її сім’ю також — чоловіка та дітей, навіть якщо вони прописані за іншою адресою.

Разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі.

Крім того, зазначається, що необхідно буде надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою. Такими документами названо довідку з місця роботи в іншому місці, довідку про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо (можливо, тут малося на увазі інше місто? — О. Б.).

На підставі цієї заяви управління соціального захисту спрямовує в помешкання цього заявника державного соціального інспектора. Він, у свою чергу, складає акт обстеження матеріально-побутових умов проживання. Далі в органі соціального захисту готують подання на комісію. і уже комісія прийматиме рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п’ятьох осіб, а на трьох, — йдеться у роз’ясненні.

Отже, як бачимо, відповідно до чинних з початку травня правил надання субсидій, родина повинна буде декларувати доходи всіх, навіть тих, хто прописаний за іншою адресою. 

Як роз’яснюють урядовці, є чимало сімей, в яких чоловік прописаний за одною адресою, а дружина і діти — за другою. Чоловік працює, дружина, скажімо, у декретній відпустці або взагалі не працює. Такій сім’ї раніше, враховуючи те, що дружина зареєстрована з дітьми в помешканні одна, надавали чималу субсидію, доходи чоловіка не враховувалися, але гроші щомісяця він приносив саме в цю сім’ю.

Водночас на помешкання, де прописаний чоловік, оформлювали субсидію, з огляду також на кількість не зареєстрованих, а фактично проживаючих осіб — пояснюють свою логіку автори нових правил. Тобто, за їхніми словами, виходило, що родина фактично мала можливість отримувати дві субсидії на різні помешкання. 

Тому Мінсоцполітики з 1 травня цього року змінює форму «Декларації про доходи». Відтепер декларувати необхідно буде доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

Втім, автори роз’яснення звертають увагу на те, що при цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб (котрі проживають окремо. — О. Б.) не розраховуються. Таким чином, стверджують автори, держава реагує на соціальну несправедливість та турбується про «возз’єднання українських сімей».

Однак, думаємо, навряд чи у такий спосіб вдасться «возз’єднати українські сім’ї». Скоріше — навпаки. Адже очевидно, що для того, аби зберегти субсидії на обидві квартири, як у випадку, описаному вище, подружжю достатньо буде розлучитися, фіктивно чи реально. Так само залишаться у виграші ті родини, а їх також нині чимало, котрі не реєстрували свої стосунки офіційно. А у випадку, коли насправді один чи кілька членів родини проживають окремо від тих, хто звертається по субсидії, відстоювати свої права буде важче. Адже не завжди можна буде надати довідку, що вони проживають у іншому місці — чимало родин, і це не секрет для всіх, крім, напевно, чиновників, орендують квартири без реєстрації такого договору офіційно. Причина проста — так оренда квартири чи будинку, котра і так лягає значним тягарем на плечі сім’ї, коштуватиме їй менше. Приблизно на майже 20 відсотків, котрі орендодавцеві доведеться сплатити як податки на доходи. 

Ще одне не зайве запитання: оголосивши офіційно, що один чи кілька членів родини проживають не там, де зарєстровані, чи не змушені будуть наші співвітчизники ще й сплачувати штраф за порушення, як колись казали, «паспортного режиму»? Та ще й не відомо, яке саме рішення прийме комісія, котра на те уповноважена, — надати субсидію, чи обмежити її розмір через «зайві» доходи членів сім’ї, чи взагалі відмовити у проханні.

Очевидно, що висновки, які зробили чимало експертів, про те, що нові правила надання субсидій спрямовані на те, щоб обмежити кількість отримувачів державної допомоги, знаходять все нові підтвердження.