Нові правила зарахування до 1 класу-2018: що варто знати


У Міністерстві юстиції України підписали новий порядок зарахування учнів до 1 класу. Документ набере чинності після опублікування в "Офіційному віснику України" 8 травня.

Як зазначили у прес-службі Міністерства освіти – нові правила вступу до школи першачків не змушуватимуть проходити будь-які конкурси на перевірку знань. І всі матимуть гарантований доступ до освіти якнайближче до місця проживання.

Сайт "24" зібрав усе про нові правила прийому до 1 класу в Україні.

Що передбачено законом

П. І ст. 13 ЗУ "Про освіту" гарантує право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа. Але також гарантується, що це не обмежує право особи обрати інший заклад освіти.

Право першочергового зарахування до закладу освіти мають мешканці території обслуговування. Також батьки (опікуни) мають право подати документи до будь-якої школи (кількох шкіл) за вибором для зарахування на вільні місця.

Якщо кількість дітей з правом першочергового зарахування перевищує спроможність закладу освіти, орган управління освіти має невідкладно запропонувати на вибір батьків заклади, максимально наближені до місця проживання дітей/батьків, та сприяти.

Як виглядає процедура вступу до школи

Подати документи для зарахування до школи потрібно до 31 травня 2018 року.

Один з батьків має подати такі документи (і пред'явити оригінал):

- заяву визначеного зразка;
- копію свідоцтва про народження дитини;
- копію або оригінал медичної довідки №086-1/о;
- копію або оригінал висновку ІРЦ або ПЧПК (за наявності).

Заборонено вимагати присутність дитини та інші документи, не вказані у переліку.

Нагадаємо, медична довідка форми №086-1/о – містить інформацію про результати медичного огляду та рекомендації щодо занять фізкультурою.

Документи, які пред'являють батьки

Потрібно буде надати копію одного з документів одного з батьків для підтвердження місця проживання.

1. Паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні);
2. Довідка про реєстрацію місця проживання/перебування;
3. Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання/перебування;
4. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
5. Документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу тощо);
6. Рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, права користування, права власності, права на реєстрацію місця проживання;
7. Документ що засвідчує право користування житлом (договір оренди тощо), що для цілей цього Порядку підтверджує місце проживання за умови його нотаріального посвідчення або реєстрації відповідно до статті 158 Житлового кодексу УРСР;
8. Довідка про проходження служби у військовій частині;
9. Акт обстеження умов проживання;
10. Акт обстеження матеріально-побутових умов.

Правила зарахування першокласників
Як влаштувати дитину до 1 класу у 2018 році (за інформацією ГО "Батьки SOS")

Результати зарахування

До 1 червня (включно) зараховуються до школи:

- діти, що мають право на першочергове зарахування;
- братики/сестрички учнів закладу;
- діти працівників навчального закладу;
- випускники садочка, якщо такий є у складі освітнього закладу.

Упродовж 2 днів на стенді та сайті школи або органу управління закладом оприлюднюється така інформація:

- список зарахованих учнів (прізвища);
- інформація про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;
- оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;
- наказ про утворення конкурсної комісії у складі З осіб для проведення жеребкування.

Відбір на вільні місця шляхом жеребкування відбудеться з 5 по 10 червня 2018 року. Жеребкування – публічний захід, що передбачає прозорий барабан, і кожен учасник самостійно витягає жереб та оголошує результат.

До 15 червня повинен бути наказ про зарахування на вільні місця. Для цього до 15 червня батькам потрібно надати оригінали документів та довідку закладу освіти (оригінал або сканована копія), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає дитина, про те, що ця дитина відрахована з цього закладу або не була зарахована до нього ( в межах населеного пункту).

Після 15 червня – зарахування на вільні місця у порядку надходження відповідних заяв. Зарахування дітей до початку і впродовж навчального року здійснюватиметься виключно на вільні місця.

Відповідальність

Інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, спроможність закладу освіти, кількість учнів у кожному класі та відповідно наявність вільних місць у кожному з них – обов'язково оприлюднюється в закладі освіти та на його веб-сайті (або на веб-сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти) щороку впродовж двох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

За повноту і достовірність усієї інформації та усіх документів, що подаються до закладу освіти, відповідає особа, яка їх подає. За подання завідомо недостовірних відомостей (інформації чи документів) або підроблення документів особа може бути притягнута до відповідальності, передбаченої законами України.

За недотримання працівниками закладу освіти положень Порядку відповідає керівник цього закладу освіти.