Новий профіль вулиці Івана Павла ІІ, або Чому острівці не посередині


Франківські комунальники розпочали серію публікацій, у яких будемо знайомити із планами щодо реконструкції вулиць нашого міста.

Останнім часом на дорогах Івано-Франківська регулярно з’являються різні елементи сучасного дизайну вулиць. Сюди можна віднести острівці безпеки, мінікільцеві розв’язки, підвищені пішохідні переходи, антикишені та велосмуги. Треба визнати, що протягом минулого року подібні об’єкти дорожньої інфраструктури з’являлися точково, і були покликані вирішити локальні проблеми на окремих ділянках вулиць. В першу чергу, ставка робилася на заспокоєння трафіку та підвищення безпеки незахищених учасників дорожнього руху. По суті, це був “тактичний урбанізм”, пише у соцмережі Мирослав Федорків.

Мінікільцева розв'язка на перехресті вул. Деповської-Хоткевича-Миру

Проте, час вимагає від нас більш рішучих кроків у перетворенні радянських “магістральних” доріг на сучасні інтермодальні вулиці. І тут потрібен комплексний підхід. Коли ми говоримо про європейські вулиці, то маємо на увазі не лише рівний асфальт для водіїв, але й продуманість, зручність, і найголовніше - безпеку для всіх учасників дорожнього руху.

 
Великий Enrique Peñalosa колись казав: “Немає жодної конституції у світі, яка б гарантувала право на безкоштовну парковку чи високу пропускну здатність. Але у кожній конституції гарантується невід’ємне право людини на життя”. Підтвердження цих слів можемо знайти у статті 27 основного Закону України. Отже, головною ознакою правильної вулиці у цивілізованому місті є саме острівці безпеки, достатня кількість переходів, велодоріжки, роздільні смуги між зустрічними потроками та інші засоби організації руху, які впорядковують трафік і роблять пересування вулицею безпечнішим.
 
 

Найголовніше те, що для переосмислення вулиці не завжди потрібно витрачати купу бюджетних коштів. Для початку, достатньо просто розумно перерозподілити простір. Зробити це можна звичайною розміткою, та рядом дрібних інженерних рішень, як от антикишені чи острівці безпеки. Один зі стандартних прийомів, які використовуються в цивілізованих країнах, називається дорожня дієта.

Пропонуємо ознайомитися з цим методом на прикладі вулиці Івана Павла ІІ. Отже, перед нами типова чотирисмугова “магістраль” радянського планування завширшки 15,5 м. Її недолугість починається вже на перехресті з вул. Івасюка, і закінчується аж на поєднанні з вул. Миру, котра має лише по одній смузі руху в кожному напрямку. Потрібно зауважити, що при будь якій фазі світлофору на перехресті з Івасюка, сюди можна в’їхати лише з однієї смуги руху. Тобто вулиця Івана Павла ІІ ніколи не працювала як чотирисмугова дорога! І в такому вигляді вона просто немає змісту. Зверніть увагу, на крайній правій смузі постійно паркуються автомобілі. Деякі вантажівки стоять там місяцями, і вже обнесені багатосантиметровим шаром пилу та бруду. За кольором асфальту можна легко проаналізувати траекторію руху автомобілів.

Обслуговувати таку дорогу вкрай важко. По суті, це поле асфальту, яке потрібно постійно прибирати, латати, і раз на рік розмічати. Коефіцієнт корисної дії від таких витрат стрімко наближається до нуля. Вдумайтеся лише, семиметрова вулиця Миру має таку ж пропускну здатність, і приносить місту стільки ж користі, будучи вдвічі вужчою.

Давайте подивимось на профіль вулиці у поперечному перерізі. Маємо чотири широченні смуги руху, з яких працюють лише дві, і то в півсили. Маршрутки зупиняються у крайній правій, лінуючись заїжджати у непотрібні кишені на зупинках. Велосипедисти маневрують між автомобілями, громадським транспортом, вибоїнами та припаркованими вантажівками. Все це виглядає насправді сумно.

Чи можна використовувати увесь цей простір більш раціонально, підвищуючи корисність проїжджої частини? Звичайно можна! Ось альтернативна конфігурація смуг руху, яка повинна бути запроваджена на вулиці Івана Павла ІІ.

Як бачите, з непарної сторони вулиці (праворуч) можна облаштувати легальну смугу паркування. Таким чином, вісь проїждої частини, а отже і роздільна смуга з острівцями безпеки, зміститься трохи лівіше по відношенню до існуючої осі дороги. На проїжджій частині з легкістю можна розмістити дві смуги руху для автотранспорту, дві велосипедні смуги, та роздільну смугу з острівцями безпеки та “віднесеними лівими поворотами” посередині.

Саме з урахуванням нової схеми організації руху й були були облаштовані острівці безпеки, дивне розташування яких викликало масу запитань. Для кращого розуміння, порівняємо два профілі: старий і новий.
 

До речі, помістити велосмуги у цій концепції вкрай важливо! Велосмуги на перших порах можуть замінити дороговартісні велодоріжки, а це дозволить місту зекономити значні суми коштів , які можна буде спрямувати на більш термінові проекти. За задумом, вулиця мала б виглядати ось таким чином: Посередині - розділка з острівцями безпеки та лівоповоротками. Обабіч - смуги руху автотранспорту завширшки 3,5 м. Далі - велосмуги по 1,5 м. З північної сторони - смуга паркування.

Приклад подібної вулиці десь у Польщі.

Така вулиця буде значно приємнішою для руху, більш зрозумілою, а головне - безпечною. Для більш детального ознайомлення додаємо схему організації дорожнього руху.

На першому аркуші Ви можете бачити новий острівець безпеки і новий перехід. Тепер питання про його перенесення повинні відпасти самі по собі, адже, як бачите, на місці старого переходу буде лівоповоротна смуга.

Зі сторони вул. Миру

Другий аркуш: принцип той самий, додаються лише кишені на зупинках громадського транспорту.

Середина вулиці. Зупинки громадського транспорту.
Ну і третій аркуш. На перехресті з Івасюка додаються дві смуги: для правого та лівого повороту.

Ну і вся вулиця однією картинкою: