Новий прокурор служитиме «громадськості»


В умовах безпрецедентних заходів безпеки — з присутністю певної кількості міліціонерів на чолі з заступником начальника УМВС з громадської безпеки Володимиром Віконським, працівниками УСБУ — відбулося представлення нового прокурора нашої області Владислава Братюка, який змінив на цій посаді Ігоря Настасяка. До речі, останній ще з п’ятниці працює в Генеральній прокуратурі.

Такі перестороги були пов’язані, очевидно, із викладеними в інтернет-мережі, по суті, погрозами прикарпатського «Правого сектору» влаштувати новопризначеному прокуророві «чистий четвер» на кшталт того, який був організований для Василя Кавацюка. 

Схоже, Владислав Братюк не влаштовував наших «правосеків» тим, що за ним начебто тягнеться компрометуючий слід із місць його колишньої роботи, зокрема, на посаді прокурора Тячівського і Береговецького районів Закарпатської області. Деякі ЗМі закидали йому то власність якогось дорогого будинку, то участь у ДТП і таке інше. Але у Генпрокурора України Віктора Шокіна була своя думка з приводу Владислава Братюка. Тим більше, що, як прозвучало на представленні, цю кандидатуру погодили з усіма його заступниками. і, зазначимо, ніяких ексцесів на цьому заході не відбулося, хоча на ньому був керівник прикарпатського «Правого сектору» Андрій Подільський. Зрештою, представлення відбулося у вівторок і попереду ще багато четвергів. До того ж, як ми зрозуміли, не всі, так би мовити, патріотичні сили мають претензії до нового прикарпатського прокурора.

Безпосередньо представляв його, з якогось дива, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Написали так, бо ж, на відміну від Луганщини і Донеччини, у нас суто цивільна адміністрація. Та менше з тим. До речі, для жителів нашої області Анатолій Матіос асоціюється передусім з його обвинуваченнями в «іловайському котлі» ще до закінчення розслідування цієї трагедії 

5-го батальйону тероборони «Прикарпаття». і хоча його командира все ж судитимуть, та загалом вважається, що реальних винуватців цієї події так і не названо.
Головний військовий прокурор виявився доволі красномовним. У своєму тривалому виступі він часто згадував Бога, а щодо Владислава Братюка зазначив, що той піднімається на Голгофу відповідальності, і кілька разів прозвучали з його уст слова «патріот» та «патріотизм». Анатолій Матіос зробив акцент на необхідності тісної співпраці прокуратури з громадськими організаціями.

Аргументував це тим, що наразі прокуратурі заборонено проводити перевірки, але коли є звернення якоїсь громадської сили, то це дає можливість відповідним чином прореагувати. Щоправда, склалося враження, що головний військовий прокурор жодних громадських організацій, окрім «Самооборони», не знає. Це слово найчастіше лунало з його вуст і в різних варіаціях. Тому вже не здивувався, коли саме представника «Самооборони» викликав Анатолій Матіос для виступу від імені громадськості. 
— Богдан, йди, — прозвучала команда із зали, що навело на думку про якусь режисуру дійства.

Богдан Мойсишин був небагатослівним. Владиславу Братюку надано, так би мовити, сто днів народної довіри. Ну а потім буде зроблено висновки з огляду на певні критерії, зокрема й щодо співпраці з відповідними організаціями тощо.

Зрозуміло, що новий прикарпатський прокурор це пообіцяв. Зауважу, що, на відміну від Анатолія Матіоса, його голос було ледь чутно в кінці зали, де стояв автор цих рядків та чимало інших представників ЗМі. Владислав Братюк сказав, що за три місяці ситуація зміниться на краще, і коли зміни наберуть обертів, то їх уже не зупинити.

Щодо виступу Анатолія Матіоса, то він також говорив про майбутню реорганізацію нашої прокуратури, в якій буде лише 5 регіональних прокуратур. Зрозуміло, що призначення їх керівників відбуватиметься з врахуванням думки громадськості, щоправда, тепер уже, крім «Самооборони», головний військовий прокурор згадав і про існування при обласній прокуратурі громадської, як він сказав, а правильно — консультативної ради.
Що стосується конкретних завдань, то це має бути традиційно боротьба з корупцією, ситуація в лісовій та деревообробній галузях. А також прозвучала назва такої структури, як «обленерго».

Закінчу тим, що на представленні були, звісно, представники влади в особі першого заступника голови ОДА Сергія Басараба, який скромно і мовчки сидів не в президії, а в першому ряді.

Ігор Никорович, газета Галичина