«Новий театр» проситься в старий «Княгинин»


Режисер «Нового театру» Тарас Бенюк на сесії Івано-Франківської міської ради попросив виділити їм приміщення народного дому «Княгинин» та запросив депутатів на вистави.

«Галицький кореспондент» з’ясовував, чи це можливо та як і чим живе сьогодні «Княгинин».

Зазіхання на народний дім

Вигляд НД «Княгинин» зараз бажає кращого. Величезні тріщини, обшарпані та обписані стіни, забиті фанерою двері, а поряд – сухі гілки та залишки бруківки. Ось уже майже три роки там тривають ремонти. Як розповідає теперішній директор народного дому Роман Коник, ця будівля була споруджена у 20-х роках минулого століття за кошти княгининської громади. А в 1939 р. радянська влада забрала її та згодом облаштувала там кінотеатр «Комсомолець». Уже в 1990-х роках його передали на баланс міського управління культури.

У 2006 р. міськрада надала частину приміщення в оренду підприємцю Оресту Сімоновичу – чоловікові тодішньої директорки НД «Княгинин» Ліліани Сімонович. Там він облаштував гральні автомати, кафе-бар та офіс. Крім нього, були й інші орендарі, один з яких навіть зумів приватизувати частину приміщення.

Згодом Сімонович подав на міськраду до суду, щоб також приватизувати приміщення. Проте депутати внесли цю споруду в перелік об’єктів комунальної власності територіальної громади Івано-Франківська, які не підлягають приватизації, і він не зміг нічого приватизувати.

Щоправда, охочі приватизувати «Княгинин» є і зараз. Як зазначає Роман Коник, пропозиції йому надходили різні. Так, на цьому місці хотіли звести дев’ятиповерхівку, а три перших поверхи віддати під народний дім. «Я ж не сьогоднішній і прекрасно розумію, що не буде так. Знайдуть тисячу підстав, щоб не віддати їх. Та й який може бути народний дім у житловому будинку?» – дивується директор.

Директор департаменту комунальних ресурсів Ігор Гриненько повідомив, що зараз в НД «Княгинин» є чотири орендарі: станиця Галицького братства вояків УД УНА «Галичина», обласна та міська організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих та ГО «Сила духу».

14825626_1119831278095045_1078614843_n

Затяжні ремонти

Роман Коник згадує, що коли у 2013 р. прийшов на посаду директора НД, то ситуація в «Княгинині» була не з найкращих. Будівля взагалі перебувала в аварійному стані, і народний дім не міг нормально функціонувати. У кінозалі була похила підлога, сцени не було, у стелі зіяла дірка 3 на 5 метрів.

Відтак першочерговим завданням нового директора було знайти кошти на ремонт закладу. І вони знайшлися шляхом перемоги у всеукраїнському конкурсі проектів підтримки місцевого самоврядування. Згідно з умовами конкурсу, левова частка коштів мала надійти з державного бюджету, 1 млн. 300 тис. грн. – з міського, і ще 200 тис. грн. – з обласного. Однак з держбюджету гроші так і не надійшли. А за отриманих 1,5 млн. грн. укріпили фундамент народного дому, перекрили дах, утеплили горище, поміняли вікна, зробили гримерку, відмурували всі підвальні приміщення та зал, зробили гідроізоляцію, частково електрику та вентиляцію.

У планах ще нова сцена та зал приблизно на 150-200 місць, заміна всіх мереж, підключення до центральної каналізації, нові системи опалення та вентиляції, утеплення фасаду та ремонт всіх приміщень. Коник каже, що, згідно з проектом, капітальний ремонт має завершитися у 2017 р. і поки що все йде за планом. Завершення ремонту має профінансувати місто.

«Хоч ми і не маємо свого приміщення, у нас вирує творче життя. Ми працюємо на місто, співпрацюємо зі школами, іншими народними домами. У нас все-таки є декілька підсобних приміщень, де займаються колективи, – продовжує він. – З сучасних молодіжних гуртів у нас займається «Фліт» і «Пан Пупець». Зараз, у зв’язку з ремонтом, вони ділять одну кімнату на двох. Маємо вокальну дитячу студію «Джерело», вокальний ансамбль з молодих виконавців, дитячий драматичний гурток. Я сиджу з художнім керівником в одному кабінеті, і репетиції драмгуртка проходять тут же. Але ми все розуміємо».

14958855_1119831271428379_1801061912_n

Муніципальний театр?

«Новий театр» в Івано-Франківську досить гучно заявив про себе виставами «Стус», «Собака» та «Спи спокійно». Наразі він ділить приміщення з ляльковим театром, однак хоче окремого. Як розповів режисер Тарас Бенюк, проведені переговори з міською владою, щоб зробити театр муніципальним та віддати йому в оренду приміщення «Княгинина».

«Мер дав добро, і ми хочемо зробити муніципальний театр в Івано-Франківську, – повідомив він. – Ми подаємо кошторис зарплати на 15 осіб – це склад театру. На рік це приблизно 900 тисяч. Для такого міста, як Івано-Франківськ це невелика сума. А згодом театр почне заробляти сам на себе, буде себе окуповувати. Ми репертуарний театр. Вже маємо три вистави, у січні має бути четверта, а в березні – п’ята».

Режисер додав, що розглядалися й інші варіанти приміщень, які б можна було орендувати, однак міський голова погодився саме на «Княгинин». Якщо міська влада погодиться дати їм це приміщення, то він обіцяє зробити там ремонт, залучити меценатів та вдихнути у «Княгинин» нове життя. Каже: головне, аби було приміщення. А всі інші витрати – ремонт, сцена, освітлення, звук, технічне забезпечення – будуть за рахунок спонсорів, які вже готові допомогти театру.

«Вже кілька місяців з мером ведуться перемовини, щоб віддати нам «Княгинин». Нам сказали, що повністю не будуть давати гроші на ремонт, але то нічого страшного, нехай би вони просто укріпили фундамент і щоб ніде не текло, а решта ми зробимо самі. Я вже мав розмову з багатьма бізнесменами, які готові з нами співпрацювати. Тут основне буде виноситись питання про створення муніципального театру і приміщення. Руслан Марцінків сказав, що готовий нам посприяти і віддати «Княгинин», – запевнив Бенюк.

На його думку, оскільки місто розбудовується, то потреба у ще одному театрі є. «Він потрібен не для відпочинку чи забави, а задля усвідомлення своєї місії в житті, – наголошує режисер. – Театр повинен направити людей любити свою країну, сім’ю, роботу, бо ми стоїмо на порозі нових змін. Місто не тільки індустріально має розбудовуватися, але й культурно. Думаю, що якщо все зробиться правильно і на то воля Божа, то буде у Франківську ще один театр».

Тарас Бенюк надіється, що коли міськрада прийматиме бюджет на 2017 рік, то розгляне і питання, які стосуються його театру. А поки що він запрошує на вистави депутатів, аби ті могли зробити свої висновки стосовно нього. Що ж стосується того, що у «Княгинині» займаються й інші колективи, то режисер вважає, що там можуть поміститися і вони, і театр.

«У нас професійна команда, і ми добре робимо свою роботу. Щоб театр добре розвивався, треба мати свою домівку. Для репертуарного театру це дуже важливо», – підкреслює режисер.

14914505_1119831308095042_1115996917_n

Справа за депутатами

Однак, на думку Романа Коника, «Новий театр» – це досить мала форма, щоб віддавати їм повністю приміщення. Якщо ж ітиме бесіда про те, щоб віддати їм  приміщення в структурі НД «Княгинин» під репетиції чи вистави, то він піде їм назустріч, адже після закінчення ремонту там з’явиться багато місця.

«Я був на виставі «Спи спокійно». Мене здивувало, що у Станиславові була вистава російською мовою і з нецензурною лексикою, – зауважує він. – А до гри претензій не маю, досить непогано виглядають».

Що ж стосується оренди чи співпраці, то директор «Княгинина» запевняє, що варіантів є багато. Зокрема, нещодавно міськвиконком затвердив платні послуги закладів культури клубного типу. Тому театр зможе орендувати приміщення на період вистав чи репетицій. «Якщо ж вони хочуть безкоштовно, то стають до нас на баланс. Але це питання вирішую не я», – підкреслив він.

Директор департаменту культури Надія Загурська вважає, що молодий театр потрібен, проте треба добре подумати, перед тим як віддавати йому повністю приміщення. «Для того, щоб віддати щось, треба спершу показати свою роботу.  Я думаю, що підтримувати цей театр потрібно, хлопець обдарований, але це не на часі, бо приміщення не відремонтовано. По-друге, багато є претендентів на «Княгинин» і ще буде. Але треба дивитися, що важливо для громади, – наголошує вона. – Нехай молодий режисер зрозуміє, що таке господарка. Потрібен швейний цех, костюмерний цех, декорації, транспорт. Ви розумієте, які це видатки? Театр повинен сам на себе заробляти. У нас є великий театр, який має потужного режисера, акторську команду, заслуги, але наскільки важко їм працювати».

Чиновниця запевняє, що не проти цього театру, але все має бути послідовно. Тому можна підтримувати його спершу на громадських засадах. Однак, якщо театр думає піти на міське забезпечення, то режисер має написати бізнес-план його розвитку, проте жодної паперової пропозиції від нього у департамент ще не надходило. А йому потрібно довести, що він заслуговує отримати це приміщення.

«У нас є музична школа, яка поряд без концертного залу. Ми мали дуже великі надії, що вони зможуть використовувати цей концертний зал, бо немає сенсу будувати ще один. Треба дуже добре подумати, чи розігнати тих, які там працюють, мають напрацювання, примножили славу міста і всієї України, а чи  додатково створити щось одне, але щоб не ранити інших», – резюмує директор департаменту культури.

Втім, міський голова Руслан Марцінків таки налаштований віддати «Княгинин» театру в оренду. Він впевнений, що «Новий театр» зуміє поділити це приміщення з уже існуючими колективами. А от стосовно переведення театру  на міське забезпечення, мер ще не може дати однозначної відповіді.

«Ми зараз оцінюємо фінансове навантаження на бюджет, вивчаємо, бо театр – це коштовна річ. Мільйон – це тільки зарплати, а костюми, ремонти, стільці, сценічні ефекти… Як правило, в нас не є це комерційно привабливим, що люди ходять в театри і вони переповнені. Я підтримую ідею створення муніципального театру, але має бути підтримка депутатського корпусу, бо вони будуть голосувати за бюджет», – каже Марцінків.

Мер додає, що вже був на таких виставах «Нового театру», як «Стус» і «Собака», і вони йому сподобались. Однак потрібно ще переконати депутатів, що цей театр є важливим для міста.