Облрада ліквідувала скандальний Снятинський будинок-інтернат


Сьогодні, 22 грудня в Івано-Франківську продовжила свою роботу ХІХ сесія обласної ради. На друге пленарне засідання винесли 38 проектів рішень.

Серед іншого, депутати прийняли рішення щодо ліквідації Снятинського будинку-інтернату, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як пояснив в.о. директора департаменту соціальної політики Віталій Яворський, цей заклад не виконує свої фунції та є неефективним. Зокрема не зважаючи, що за документами це будинок-інтернат для дітей, там більшість вихованців дорослі.

"Тільки 13% в дитячому будинку-інтернаті діти. Перебування одного підопічного в дорослому інтернаті значно дешевше, ніж в дитячом. Це у свою чергу тягне на рік понад мільйон гривень. Тож ми пропонуємо, щоб Залучанський будиннок-інтернат пройшов перепрофілювання і набув ІІ-IV профілю, а Снятинський будинок-інтернат  на 110 місць і Снятинський психоневрологічний інтернат на 225 місць стають єдиним Снятинським психо-неврологічним інтернатом на 335 місць. Весь персонал переходить або в Залуччя, або в дорослий інтернат, тож люди не втратять роботу", - каже Яворський.

В результаті, за словами чиновника в дитячих інтернатах не буде дорослих, що є порушенням. Окрім того в геріатричних пансіонатах не буде осіб з гострими психічними захворюваннями, що також є порушенням. Також ліквідують чергу, яка є в психоневрологічний інтернат.

Віталій Яворський нагадав, що Снятинський інтернат вже кілька років постійно потрапляє у скандали.

"Це той інтернат в якому згоріла дитина, в якому викинули дитину через вікно, в якому мою попередницю облили кислотою і через який для людини, яка хотіла вияснити про ганебні речі  -поставили розтяжку. 4 грудня я приїхав з перевіркою без попередження і виявив крупи з хробаками, безлад. Завсклад на вимогу скласти акт закрила приміщення і втекла. Що ж стосується дорослого інтернату, з яким ми хочемо об'єднати, то там ситуація значно краща", - пояснив чиновник.

Після обговорення депутати підтримали ліквідацію Снятинського будинку інтернату і об'єднання.