Облрада пропонує судитися з Росією через злочини комуністичного режиму


Івано-Франківська обласна рада готує звернення про необхідність позовів у міжнародні суди щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків.

Про це йшлося під час засідання президії Івано-Франківської обласної ради, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Звернення адресоване президенту та прем'єр-міністру України.

Як зауважив депута обласної ради Сергія Адамовича, мета цього звернення показати, що країни, які визнали свої злочини, зійшли зі шляху агресії, а Росія цього не зробила і далі веде війни.

«Ми маємо ситуацію з Німеччиною, яка визнала свої злочини часів гітлерівського режиму і сплатила компенсації постраждалим. Водночас радянський режим нічого не компенсував. Німеччина покаялась і відійшла від агресії, водночас Росія досі веде себе, як агресор. Оскільки Росія визнає себе правонаступницею СРСР, ми можемо просити президента і Уряд розпочати процедуру судових звернень до міжнародних інституцій щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим. Я розумію, що Путін не погодиться на ці виплати, але ми хоча б піднімемо це моральне питання і можливо росіяни задумаються про злочини свого режиму. Це своєрідна інформаційна війна», - пояснив Адамович. 

Президія таку пропозицію підтримала. Відтак, вже у п'ятницю дане питання буде винесене на розгляд сесії обласної ради.

Також на сесії запланований розгляд звернення щодо розроблення Державної комплексної програми розвитку Галича, присвоєння івано-франківському драмтеатру статусу "національний", запобігання погіршенню надання екстреної (швидкої) медичної допомоги населення на догоспітальному етапі, підвищення оплати праці працівників системи екстреної медичної допомоги, збільшення медичної субвенції з Державного бюджету України на 2018 рік, забезпечення соціальної справедливості в засадах оплати працівників бюджетної сфери. 

Окрім того, депутати мають погодити ліміти використання лісових ресурсів, надання в оренду приміщень комунальнї власності, заслухають звіти про роботу керівників комунальних закладів, внести зміни до бюджету та  кілкьа регіональних програм. Загалом, заплановано розглянути 74 питання.