Облрада скасувала видачу дозволів на руслоочисні роботи


Сьогодні, 23 вересня в Івано-Франківську триває чергова сесія обласної ради. У планах депутатів розглянути близько 60 питань.

Серед іншого, депутати розглянули питання щодо скасування рішення облради від 30 вересня 2011 року, яке стосується проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області.

Як відомо, за цей час в області було видано 45 погоджень. За словами начальника обласного управління водних ресурсів Романа Михайлюка,  з цих 45 на 11 об'єктах навіть не розпочиналися роботи, а на 9 завершили роботи, 7 дозволів анульовано,  відрегульовано 21.4 км річок.  Та оскільки немає чіткого розподілу між несанкціонованим забором і руслоочисними роботами, виникли зловживання.

Як зазначив голова обласної ради Олександр Сич, рішення потрібно скасувати та напрацювати нове.

«Сьогодні, щоб ніхто не зловживав і не прикривався обласної радою, це рішення потрібно скасувати. Незважаючи на те, що за всі ці роки дії положення, ані від прокуратури, ані від поліції, ані від екологічної інспекції чи інших органів, які зобов’язані контролювати цей процес не надходило жодних матеріалів про зловживання. Хоча й звучало від активістів та журналістів», - зауважив Олександр Сич.

У підсумку 58 депутатів проголосували за скасування вищезгаданого рішення про порядок проведення руслоочисних робіт. Сільрадам, які й укладали договори на проведення робіт рекомендовано їх розірвати. ОДА та управлінню водних ресурсів доручено розробити механізм врегулювання відносин у сфері руслоочистки та руслорегулювання.

Окрім того, були враховані пропозиції екологічної комісії. А саме, управлінню водних ресурсів дали час два місяці на розробку нового проекту. Також доручили анулювати договори, які суперечать водному кодексу. Окрім того водники, спільно з екологами, геодезистами, депутатами і громадськими активістами мають провести перевірку по об'єктах і визначити, які роботи не зроблені та нарахувати збитки.