Облрада відмовила Держгеонадслужбі у користуванні надрами на території Прикарпаття


Депутати обласної ради прийняли шість рішень про відмову Державній службі геології та надр України у користуванні надрами на території Прикарпаття.

Депутат обласної ради Остап Дзеса наголосив, що, оскільки проекти рішень надійшли в обласну раду напередодні сесійного засідання, депутати не мали можливості ретельно їх вивчити, пише прес-служба облради. Однак питання включили до порядку денного, адже згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, Держгеонадра можуть самостійно надавати дозвіл на користування надрами, якщо упродовж встановленого нею терміну відповідна обласна рада не прийняла іншого рішення.

"Вступила в дію Постанова Кабміну, відповідно до якої нас, всупереч Законів України "Про місцеве самоврядування", "Про доступ до публічної інформації", зобов’язують розглядати такі питання до встановленого терміну. Останнє подання надійшло у міжпленарний період і на його розгляд нам дали тиждень. Це абсолютно некоректне поводження з органами місцевого самоврядування," – акцентував голова обласної ради Олександр Сич.

"Мені що, треба кожного тижня скликати сесію? Та ж депутати обласної ради – це не депутати Верховної Ради, вони не можуть працювати на платній основі. Мені здається, що Держгеонадра робить пастку, в яку хоче загнати нас, депутатський корпус, щоби мати підстави забрати надра на території  півобласті у чиєсь там користування без нашого відома. Як нам приймати серйозне рішення по шести питаннях, де віддаються в оренду надра на енну кількість років, де хтось матиме прибутки у сотні мільйонів з нашого газу і нашої нафти? Що від цього будуть мати прикарпатські громади? З одного боку, якщо ми ці питання не розглядаємо, а переносимо на чергову сесію, яка може бути наприкінці квітня, чи на початку травня, то це дасть підстави чиновникам сказати: "То ви не хочете наші питання розглядати". Це є та пастка, в яку нас хочуть загнати. Якщо ми ці питання експромтом вносимо сьогодні, ми не зможемо їх розглянути ґрунтовно," – додав очільник облради.

Депутати все ж вирішили розглянути проекти рішень в наступній редакції: відмовити публічному акціонерному товариству “Укргазвидобування” у погодженні отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням нафти, газу природного, конденсату Ілемківсько-Лолинської площі на території Рожнятівського та Долинського районів, Ліщинської площі на території Рогатинського району та Максимець-Бистрицької площі на території Надвірнянського району; відмовити ТОВ "ПАРІ" у погодженні спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування вуглеводнів Чемигівської площі на території Яремчанської міської ради; відмовити Державній службі геології та надр України у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафти, газу природного, конденсату Ясенської площі Рожнятівського та Богородчанського районів Івано-Франківської області.