Облрада закликає парламент зберегти Галичу статус районного центру


Сьогодні, 2 березня в Івано-Франківську розпочалось друге пленарне засідання двадцятої сесії обласної ради. На порядку денному понад 40 питань.

Серед іншого, депутати прийняли подання до Верховної ради та Кабміну щодо збереження Галичу статусу міста районного центру. Перед обговоренням голова облради Олександандр Сич зауважив, що це процедурне питання, яке має також подавати райрада та міськрада Галича.

Водночас, депутат облради від фракції "Свобода" Оксана Тебешевська підкреслила, що через реформу місцевого самоврядування та, як наслідок, укрупнення районів Галич може втратити статус районного значення. 

"Враховуючи велике державотворче, історичне та духовне значення Галича просимо залишити йому статус районного центру», - зауважила Тебешевська.

Натомість депутат від БПП Роман Ткач поцікався, чи таким чином не понизиться статус Галича. І може ліпше пропонувати приєднати до Галича ще кілька сіл з Львівщини, аби зберегти йому статус району.

На це голова облради Олександр Сич зауважив, що попередньо за реформою має буде три райони, максимум – чотири чи п’ять .

«Наразі це ще невідомо. Тим не менш, ми точно понизимо його статус, якщо Галич стане центром одним із укрупнених районів», - зазначив Сич.

Депутат-свободівець Ігор Дебенко запропонував зазначити також у зверненні про нагальну потребу виділення фінансування на відбудову та реставрацію Галича як національної пам’ятки архітектури. Депутати таку ідеї підтримали, втім запропонували розробити окреме звернення до Кабміну щодо відбудови Древнього Галича. Відтак, голова облради дав відповідне доручення апарату облради та відповідному департаменту підготувати таке звернення на наступну сесію.

У підсумку, це питання підтримали 57 депутатів