Обливаний понеділок: Як святкують українці


Обливаний понеділок українці відзначають одразу на наступний день після Великодньої неділі (Пасхи) – у 2018 році Обливаний понеділок припадає на 9 квітня. З назви уже зрозуміло, що у цей день прийнято обливати одне одного водою.

Традиція обливатися водою на Великдень прийшла до наших днів ще з давніх язичницьких часів. Тоді наші предки відзначали прихід Весни та відродження природи, пише 24 канал

Древні слов’яни вважали, що у цей день вода та вогонь наділялися чудодійними властивостями. Зокрема, вода проганяє погану енергію та злі сили. Тому обливання символізувало очищення людини від усього лихого.

Також наші предки вірили, що коли хлопець та дівчина будуть добряче облиті водою на Великодній понеділок, значить буде рясно облита і земля, а це означає хороший урожай.

Обливаний понеділок у Львові: фото
Обливаний понеділок у Львові

За стародавніми повір’ями, у цей день облита водою на свято дівчина точно вийде заміж за коханого хлопця.

Найяскравіші заходи на Обливаний понеділок проходять у великих містах України. Зокрема, у Львові вже традиційно облаштовують спеціальне водяне містечко на Площі Ринок.

Люди обливаються "стінка на стінку". Для зручності біля міської ратуші є зони, де можна набрати воду, а також так звана "суха зона". Там учасники дійства можуть переодягтися і підсушитися.

Важливо лише пам’ятати, щоб гарна традиція не стала проявом хуліганства.