Обранці у Калуші “забули” про майно дружин, а третина - прикупила нерухомість у 2016


Івано-Франківська обласна організація «Комітет виборців України», промоніторивши декларації депутатів Калуської міської ради, знайшла низку невідповідностей та цікавих фактів. Найчастіше місцеві депутати "забувають" декларувати майно членів своїх сімей.

КВУ намагався отримати декларації депутатів за 2014 і 2015 роки. Втім,такі документи їм вдалося отримати не повністю, повідомив під час прес-конференції у Калуші керівник проектів Івано-Франківської обласної організації КВУ Сергій Гайдей, передають "Вікна". 

— Ми подали відповідні запити у Калуську міську раду і отримали всі декларації депутатів за 2014 рік, а от за наступний рік — лише 10 із 36-ти. До прикладу, Івано-Франківська міська рада нам дала 40 декларацій із 42-х, а Коломийська — 33 із 34-х, — акцентував він, додаючи, що у цих деклараціях помітні деякі невідповідності.

Найчастіше декларанти "забувають" про частину свого майна або майна членів сім'ї. Трапляється невідповідність площ тих чи інших приміщень.

— Характерна особливість калуських депутатів у тому, що більшість із них, навіть ті, хто декларують доволі високі доходи, живуть у квартирах, — каже Сергій Гайдей. — Якщо конкретно по особах говорити, то ми помітили зокрема таке: Анатолій Боднарчук — син Романа Боднарчука (секретаря міської ради. — Авт.). У них є спільне майно: квартира, у якій вони всі живуть, і в якій, відповідно, кожен має свою частку. У батьків це майно задекларовано, а син про нього "забув". Так само Ігор Хемич. У нього теж є квартира, у якій він прописаний із дружиною та дітьми. У дружини ця квартира задекларована, а він у декларацію це майно не вніс. Окрім цього, цей депутат декларацію за 2015 рік фактично "списав" зі своєї декларації за 2014. І помилки теж. 

Не згадали у деклараціях про майно дружин ще кілька депутатів. Так, у дружини Василя Фурди є нерухомість в Івано-Франківську, яку він мав унести в декларацію, а у дружини Володимира Тимківа — 1/4 квартири у Калуші.

Є такі речі, що підприємець із доходом під 800 тис. гривень взагалі не має нерухомості. Ні він, ні дружина. Суцільні прочерки по майну у декларації за винятком автомобіля, — додав Сергій Гайдей. — Хоча у декларації слід вносити майно, яке перебуває у власності, в оренді чи в іншому праві на користування. Тобто, якщо ти живеш у якійсь квартирі, ти вже нею користуєшся. Значить — маєш її декларувати.

— Максим Насалик також задекларував лише одну квартиру, яка належить його батькові — Ігореві Насалику, але інше майно батька не задекларував, — додав голова Івано-Франківської обласної організації "Комітет виборців України" Максим Лисюк. 

Він також уточнив, що один із депутатів міської ради живе у будинку, що належить релігійній громаді. Йдеться про Юрія Луцака.

— Він зазначив у декларації адресу проживання у будинку, який належить громаді Різдва Пресвятої Богородиці. Ми не змогли знайти інформацію, чи має він священичий сан, але адресу цю перевірили. Також він вказав земельну ділянку, яка  в деклараціях також не була зазначена, — додав Максим Лисюк. 

У "КВУ" зазначають, що ще чекають на деякі декларації депутатів міської ради зза 2015 рік і на вже електронні декларації за 2016 рік, щоб мати можливість чітко порівняти ці всі дані.  

— За неправдиву інформацію в електронних деклараціях людина уже нестиме відповідальність. Якщо у паперових деклараціях за неправдиву інформацію відповідальності фактично не було ніякої, то за такі речі тепер вже можна повідомляти у НЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції), яке у таких випадках складатиме протоколи про адміністративне правопорушення і направлятиме їх у суд. Це — адміністративний штраф. Якщо ж сума невідповідності становитиме понад 400 тисяч гривень, то цим уже навіть НАБУ може зайнятися. А це — кримінальна відповідальність, — додає Сергій Гайдей.

За його словами, як мінімум, десять депутатів міської ради набули майно вже у 2016 році. Тож, за тим, чи відобразять вони його у електронних деклараціях КВУ також простежить.