Очільниця НАЗК розповіла, чому у деклараціях топ-чиновників не знаходять порушень


Топ-чиновників не притягують до відповідальності за результатами перевірки декларацій, бо Національне агентство по запобіганню корупції не виявило порушень у цих документах.

Про це на засіданні Антикорупційного комітету 22 листопада заявила голова НАЗК Наталія Корчак, - передає Українська правда.

Відповідаючи на питання, чому, попри факти корупції і незаконного збагачення, жоден з топ-чиновників не притягнутий до відповідальності, Корчак сказала:  

«Ми до відповідальності нікого не притягуємо, ми передаємо матеріали в компетентні органи. По-друге, у цих топ-посадовців, кого перевірили, не було виявлено того, що називається конфлікт інтересів, незаконне збагачення, недостовірність задекларованих активів і недостовірна інформація», - сказала Корчак.  

Вона додала, що перевірки тривають, і цінність електронних декларацій буде зростати коли з'явиться можливість порівнювати декларації за 2016 і 2017 роки.

«Виявити ознаки незаконного збагачення щодо майна набутого до 2015 року практично неможливо. Але у порівнянні можна буде простежити динаміку коштів – і прибутків, і видатків», - пояснила Корчак.

На запитання, чому НАЗК аналізує декларації дрібних чиновників і депутатів і саботує перевірку декларацій топ-посадовців, Корчак відповіла:

«У законі написано, що НАЗК має перевірити декларації за тими фактами, які є у зверненні викривачів. На сьогодні у нас по тисячу листів таких заходить у НАЗК. І ми проводимо перевірки. І якщо взяти статистику, то народ, який до нас звертається, хоче, щоб ми перевірили депутатів місцевих рад, потім народних депутатів».

«І є певна статистика. Тому звинувачувати нас у саботажі – це не професійно, безвідповідально і це підлаштування під майбутній електорат», - підсумувала Корчак.

Водночас члени профільного комітету наголосили, що результатами перевірок декларацій незадоволені.

Як відомо, 14 листопада глава департаменту фінансового контролю НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила главу НАЗК Корчак у фальсифікаціях і тиску під час перевірки е-декларацій. 

Соломатіна заявила, що НАЗК повністю контролюється владою, а Олексій Горащенков є так званим «куратором» за діяльністю НАЗК від Адміністрації президента. Він заперечив це. В Адміністрації президент  також заперечили будь-який контроль над НАЗК.

У НАЗК заявили, що позиватимуться на Соломатіну через звинувачення у фальсифікаціях.