Очільниця "Охматдиту" просить допомогти зібрати гроші для обстеження донорів


Коломиянка Ірина Садов'як, що очолює "Охматдит" вирішила присвятити свій день народження хворим діткам і просить небайдужих про допомогу.

Як написала Ірина Садов'як, 6 листопада їй виповнюється 45 років, і цей День народження вона хоче подарувати дітям з відділення трансплантації кісткового мозку. Дітям з цього відділення постійно переливають донорську кров, а до якості цієї крові є особливі вимоги.

Донори мають проходити додаткове до стандартного вірусологічне обстеження, а саме: - на цитомегаловірус ЦМВ - IgG, IgM, PCR; - на вірус Епштейна-Барр - IgG, IgM, PCR, - на вірус гепатиту - TTV и G. Це досить дорога процедура, а лікарні коштів на неї не виділили.

"Щороку лабораторія лікарні робить спеціальну перевірку 650 донорів, кров яких переливають 30-ти пацієнтам відділення. Приблизна вартість обстеження одного донора становить 733 гривні. Через невелику кількість пацієнтів необхідні для перевірки крові реагенти не закуповує держава, а у 2017 році цих витрат не передбачили і у бюджеті лікарні. Діти не можуть чекати на нові бюджети. Як керівник лікарні, я не можу стояти осторонь цієї проблеми і хочу присвятити свій день народження дітям і допомогти їм тим, чим можу. Із вашою допомогою я хочу зібрати 40 000 гривень, яких вистачить для перевірки донорів протягом 1 місяця. Це дасть нам трохи часу, щоби вирішити проблему на системному рівні або знайти для цього постійне фінансування", - написала Садов'як. 

Збір коштів проходить на платформі благодійного фонду "Таблеточки". Зараз уже зібрано 9 846 грн. з необхідних 40 000 грн.