Очільник "Муніципальної варти" Івано-Франківська про перші досягнення та невдачі


14 жовтня минулого року на площі Шептицького 25 муніципальних вартових урочисто отримали посвідчення та вперше вийшли на патрулювання.

Треба зауважити, створення "Муніципальної варти"  дехто сприйняв доволі критично. Мовляв, влада створює собі приватну охорону. Втім, як показує час – їхня діяльність йде на користь місту. Вартові забезпечують громадський порядок в Івано-Франківську, беруть участь у масових заходах та охороняють комунальне майно.  І навіть – «зцілюють» калік

В «Муніципальній варті» працюють 40 чоловік. І більша половина з них – учасники АТО. Структура їхньої роботи поділена на два напрямки: охорони комунальних об’єктів та громадського порядку.

Їхній очільник – Богдан Кухарук родом зі Львова. Воював, отримав поранення, потрапив до госпіталю. Там друг запросив приїхати в гості до Івано-Франківська. Так волею випадку отримав пропозицію стати на чолі франківських вартових. 

"Ідея мені сподобалась, після госпіталю з головою поринув у цю роботу. Можна сказати, що вона мене витягнула з посттравматичного сидрому. Після фронту мав відчуття, що зайшов у тупик і не розумів, куди рухатись далі. "Муніципальна варта" дала напрям», - пригадує Кухарук.

Закиди щодо приватної охорони влади Кухарук вважає нісетницями. Каже, навіть не варто звертати на таке увагу, адже вартові роблять багато корисного для міста та мешканців, певною мірою доповняють роботу патрульних.

«Звичайно, якщо міському голові загрожуватиме небезпека, ми його охоронятимемо, але там само й охоронятимемо і будь-кого іншого. Ми – особиста охорона всіх мешканців Івано-Франківська», - наголошує очільник вартових.

Хоч «Муніципальна ватра» працює зовсім недовго, її керівник каже, що вже є певні досягнення. Одним з них, за словами Богдана Кухарука є розвиток соціального напряму роботи з учасниками АТО.

«Зовсім нещодавно вартові почали відвідувати бійців АТО. В такий спосіб ми з’ясовуємо їхні потреби, допомагаємо. Окрім того, від наших працівників атовці отримують і психологічну допомогу. Також є й інші досягнення, зокрема те, що в «Муніципальній варті» формується власний спосіб реакції на подразники та виклики від суспільства. Працює рятувальна група – це також досягнення, адже франківці нам довіряють. Окрім того, налагодилася чітка та конструктивна співпраця з патрульною поліцією. Вони телефонують до нас, коли їм потрібна допомога, так само і ми. Також ми щільно співпрацюємо з міським відділом поліції», - розповідає Кухарук.

Однак, зізнається Богдан Кухарук, у роботі варти є і певні складнощі.

«Є складнощі з організацією підготовки особового складу саме з юридичної сторони. Адже ми трохи нестандартна структура. Якщо поліція має свій чіткий статут за яким працюють, то у нас з цим трохи проблеми. Вартові повинні точно знати, що вони уповноважені робити, а що ні. З цим ми намагаємося працювати, не покладаючи рук – задаємо їм завдання, проводимо заліки», - ділиться начальник вартових.

Варто додати, незважаючи на напружений графік роботи, ще жодний вартовий не звільнився.

«Ми підбираємо працівників під відповідні завдання, а також попереджаємо про ту кількість роботи, яка стоятиме перед ними. А ще – залучаємо наших працівників до роботи, яка їм більше подобається. Звичайно я буду радий, якщо хтось захоче звільнитися з Муніципальної варти і піде на роботу в галузь, де буде розвиток. Ми зараз також готуємо декілька бійців, які можуть піти служити на контрактну службу», - підсумовує Богдан Кухарук.

До теми: Зцілення калік та охорона сміттєзвалища: Будні "Муніципальної варти" Франківська