Очільник прикарпаського СБУ Петро Дідух про АТО, "мінування" та архіви КГБ


25 березня — річниця Служби безпеки України. Власне, ми вже намагаємося відходити від практики інтерв’ю до певної дати. Проте з огляду на ситуацію в Україні і особливу роль у цей період СБУ, яка стоїть на сторожі життя українців, безпеки держави як на передовій, так і, можливо, навіть більшою мірою в тилу, скористалися нагодою поставити начальникові управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області Петрові ДіДУХУ запитання, котрі, переконані, зацікавлять і наших читачів.

— Петре Олексійовичу, хотілося б довідатися про участь співробітників нашого управління в АТО. Скільки їх побувало в тій зоні, які здобутки, чи доводилося безпосередньо перебувати у вогневому контакті з ворогом?

— Перші співробітники контррозвідки та військової контррозвідки управління відбули в район АТО у травні-липні 2014 року. Слов’янськ тоді щойно звільнили від російсько-терористичних військ. У місті та навколо нього діяли диверсійні групи. У складі колони військової техніки у липні 2014 року наш боєць прийняв перший бій. У головний БТР, в якому він перебував, влучили з РПГ, екіпаж відкрив вогонь у відповідь. Урятував колону герой-десантник 95-ї бригади, який з перебитими кумулятивним струменем ногами зміг вивести її з-під вогню.

Нині службу в зоні АТО пройшли всі оперативні співробітники управління. Думаю, не розкрию таємниці, якщо скажу, що, крім бійців «Альфи», ніхто з них раніше не займався захопленням озброєних злочинців, а тим більше не мав бойового досвіду. Однак наші бійці виявляли диверсійні групи у лісистій місцевості та вступали у вогневий контакт. Внаслідок однієї з таких операцій, коли група з нашими бійцями виявила колону «відпускників» та передала координати артилерії, про що повідомили у соцмережах, окупанти втратили 16 чоловік особового складу.  

Після звільнення українських міст вкрай важливою була так звана фільтрація, тобто виявлення бойовиків, котрі залишились на підконтрольній Україні території готувати повернення «Новороссії». Групи СБУ самостійно планували свою роботу, вільно пересувалися, захоплювали сепаратистів. Це була війна, плани та звіти про проведену роботу ніхто не складав, і тепер відновити статистику того часу можна лише на місці, у Донецькій та Луганській областях. Затримували бойовиків десятками на тиждень, та головне, що українська влада повернулася на звільнені території. Діти знову вільно ходять до школи, не лунають вибухи, ніхто не тероризує мирне населення.   
Звісно, ворожа агентура на цих територіях збереглася. Ми продовжуємо знаходити схрони зі зброєю, виявляти інформаторів та учасників незаконних збройних формувань, затримуємо їх, ведемо розробку тих, хто на цей час діє за лінією розмежування, але з часом відповість перед законом. Виявляємо схеми, через які фінансують терористів, організаторів незаконного референдуму. Але на звільнених територіях важливо відновити верховенство права в усіх галузях діяльності. Люди повинні розуміти, що українська влада є, і вона сильна. Ми документуємо всі злочини, віднесені до нашої компетенції.

Приємно, що ставлення місцевого населення поступово змінюється. Якщо спочатку нас зустрічали з пересторогою, то тепер несуть пиріжки і молоко. Змінили своє ставлення і ми. Пам’ятаючи трагічний інцидент з медом на блокпосту, хлопці спочатку боялися їсти те, що приносили місцеві. Тепер довіряємо тим, хто щиро вітає захисників України на своїй землі.    

Без підтримки з дому не було б результату в районі АТО. Користуючись нагодою, хочу подякувати багатьом волонтерським організаціям, усім жителям Івано-Франківської області, котрі допомагали нам захисним спорядженням, екіпіруванням, продуктами харчування. Бо, звісно, купити все за власні кошти боєць був не в змозі. А у перші місяці війни держава, і це правильно, забезпечувала насамперед армію.

— Нещодавно до нас надійшов матеріал про осіб, котрі добровільно заявили, що були завербовані російськими спецслужбами, перебуваючи на території Росії. З огляду на те, скільки наших заробітчан їздить туди, чи виявляли у нас агентуру ФСБ з місцевих жителів, які мали намір все ж працювати на ворога?

— Законодавець розуміє, що іноземні спецслужби можуть діяти не безпосередньо, а через певні, пов’язані з ними, організації, і нам відомі особи на території області, які вступали в такі контакти. Тих, хто отримував будь-які завдання від іноземної сторони, ми закликаємо не вчиняти злочинних дій і повідомити в СБУ до того, як їх під тиском чи шантажем поставлять перед необхідністю виконати взяті зобов’язання. Відповідно до закону в такому випадку громадяни звільняються від кримінальної відповідальності. Зазначу, що судова практика 2015 року свідчить про призначення більш ніж суворих покарань тим, хто не зізнався добровільно і був викритий у державній зраді.  

— Які з точки зору СБУ існують загрози для нашої області?

— Найбільші зусилля потрібно спрямувати на запобігання та недопущення терористичних актів та диверсій на об’єктах промисловості, інфраструктури, масового перебування людей. Тут ми очікуємо на допомогу та пильність від усіх громадян, адже навіть разом з поліцією та волонтерами СБУ не може обстежити кожен магазин, стоянку чи автомобіль області. Боротьба з тероризмом є обов’язком кожного громадянина. При виявленні підозрілих пакунків, сумок та інших предметів, не торкайтеся їх, не дозволяйте іншим наближатися до них та негайно телефонуйте на «гарячу лінію» МВС, ДСНС та СБУ. Окрім того, всі можуть спостерігати, до яких негативних наслідків призводить незаконний обіг зброї, котра потрапляє в область із зони АТО. Кілька нещасних випадків у минулому році призвели до трагічних наслідків. Це реальна загроза нормальному життю людей. Закликаємо громадян також повідомляти про перебування в області підозрілих осіб, які можуть бути причетними до діяльності незаконних збройних формувань «ЛНР/ДНР». Важливими залишаються проблеми корупції, незаконного використання бюджетних коштів, зловживання в земельній сфері та природокористуванні, незаконного обігу наркотичних засобів.

— А які результати роботи управління в 2015-2016 роках? 

— Упродовж 2015-2016 років управління припинило діяльність чотирьох організованих злочинних груп з міжнародними зв’язками. Під час спецоперацій затримано 20 осіб, ліквідовано 2 нарколабораторії (в Івано-Франківській та Черкаській областях), вилучено з незаконного обігу лабораторне обладнання для виготовлення наркотиків, 32 680 пігулок subutex, понад кілограм психотропної речовини амфетамін, 29 кілограмів наркотичного засобу канабіс, понад тисячу штук рослин конопель, окрім того, в учасників угруповань вилучили 3 гранати РГД-5, пістолет ПМ та більше сотні патронів до нього. Повідомлено про підозру 20 особам, з них 15 — у скоєнні злочинів у складі організованих злочинних груп. За «кришування» наркобізнесу та участь у ньому затримано чотирьох правоохоронців.

У сфері боротьби з корупцією затримано та повідомлено про підозру у вимаганні та отриманні незаконної винагороди 19 особам, у тому числі чотирьом — за скоєння злочинів за попередньою змовою групами осіб. Серед них — співробітники МВС, ДПтС, Держприкордонслужби, міграційної служби, керівний склад вищих навчальних закладів. Перекрито канал нелегальної міграції, організатор перебуває під вартою. 

За матеріалами управління 11 осіб засуджено за вчинення корупційних злочинів та 11 осіб — за наркозлочини, в тому числі 4 — за вчинення злочинів у складі ОЗУ, двох осіб засуджено за нелегальне переправлення осіб через державний кордон. У рамках кримінальних проваджень вилучено 26 одиниць вогнепальної зброї, 18 гранат, тротилову шашку. 

— Жителям Івано-Франківська вже набридли постійні «мінування». Чи можливо якось припинити такі провокації? З другого боку, чимало людей думає, що постійні повідомлення про мінування врешті-решт притуплять нашу пильність і тоді реально десь щось вибухне. Чи не допускаєте такий варіант?

— Явно неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян і терористичний акт — це різні види злочинів. Той, хто робить неправдиве повідомлення про мінування, ставить за мету порушити нормальний ритм життя, внести дезорганізацію у функціонування підприємств та установ, дестабілізувати життєдіяльність населених пунктів, породити неправдиві чутки, страх, паніку, відволікти сили і засоби правоохоронних органів від виконання їхніх обов’язків. В умовах збройної агресії проти України з боку Російської Федерації не дивно, що часто такі повідомлення надходять від організацій, які пов’язані з так званими ЛНР/ДНР, або з території Росії. Розшук та затримання осіб, що скоїли злочин в одній державі, а перебувають на території іншої, здійснює інтерпол. Ми виконали процедуру необхідну з нашого боку, передавши в цю організацію технічні дані, які дозволяють встановити зловмисників. 

Проте чи є повідомлення про подію явно неправдивим, можемо судити лише після того, як вибухівку не виявлено, а погрози не справдилися. Звісно, безпека громадян — передусім, тому відповідні служби і надалі перевірятимуть кожну таку інформацію та займатимуться розшуком зловмисників. Житель нашої області, котрий здійснив повідомлення про мінування вокзалу в лютому цього року, був затриманий поліцією за матеріалами СБУ того ж дня. Справа щодо нього перебуває на розгляді у суді, за статтею 259 Кримінального кодексу України йому загрожує від двох до шести років позбавлення волі.   

— У зв’язку з війною чи збільшилася кількість охочих захищати державу, працюючи в органах Служби безпеки?

— На це запитання складно відповісти однозначно. Можна тільки пишатися людьми, які на самому початку війни прийшли до нас з бажанням служити в спецпідрозділі «Альфа» і тепер виконують найскладніші й найнебезпечніші завдання на лінії розмежування. Це колишні військові, правоохоронці, спортсмени. Багато молодих людей звертається до нас після закінчення вищих навчальних закладів з бажанням служити в СБУ. На жаль, є й такі, хто, дізнавшись про ймовірне проходження служби на сході країни, більше не повертається. Основними вимогами до кандидатів в органи СБУ є патріотизм, високі знання та рівень фізичної підготовки. Щодо самого відбору, то він став більш суворим. 

— Уже рік як відкрито архіви КДБ, у тому числі й обласних управлінь. Скільки вже людей звернулися до них, яким чином можна це зробити, чи є якісь застереження?

— Особи, що зазнали політичних репресій, почали отримувати доступ до архівних справ ще з 1991 року, з початком процесу реабілітації. Від часу Помаранчевої революції СБУ постійно вживає заходів для спрощення доступу до архівів. із 2008 року в СБУ запрацювали інформаційно-довідкові зали розсекречених архівних документів, родичам було надано доступ до справ репресованих членів родини. 9 квітня 2015 року у рамках декомунізації ухвалено Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років», який ще більше спростив громадянам та науковцям роботу з архівами. Він скасував норму, відповідно до якої ознайомлюватися зі справами могли лише репресовані або їхні родичі. За новим законом держава гарантує право кожного на доступ до архівної інформації репресивних органів. Щоб ознайомитися з архівними справами, потрібно лише надати паспорт. Щотижня до архіву УСБУ в Івано-Франківській області звертається по 10—15 осіб. Частина з них приходить для того, щоб ознайомитися зі справами стосовно своїх родичів, інші працюють тут постійно вже впродовж багатьох років.

газета Галичина