Очільник Прикарпаття Олег Гончарук - другий у рейтингу голів ОДА


Після місцевих виборів голови ОДА разом із Урядом та парламентом готуються до великого пере форматування влади. В якості офіційних причин звільнень губернаторів традиційно прозвучать погані показники соціально-економічного розвитку. І наразі лише кілька керівників регіонів можуть бути впевнені в тому, що вони збережуть свої пости.

Деякі голови облдержадміністрацій намагаються запобігти від звільнення, демонструючи контроль над обласними радами. А деякі гадають, чи не піти їм самим. Майже все очільники областей за підсумками місцевих виборів стало депутатами обласних рад від БПП "Солідарність", і дехто з них сподівається забезпечити собі політичне майбутнє, пересівши в крісло глави облради.

Серед факторів, які визначать долю глав ОДА, будуть, звичайно, і результати, отримані президентською партією на місцевих виборах, і рівень довіри до конкретних персоналій з боку Президента, і наявність відповідної заміни. Хоча в якості офіційних причин звільнень, швидше за все, традиційно прозвучать погані показники соціально-економічного розвитку відповідних областей.

"Ділова столиця" підготувала черговий рейтинг губернаторів, складений за підсумками трьох кварталів 2015 року, показує картину успіхів і провалів керівників регіонів. Показники мирних регіонів (без окупованого Криму і наполовину окупованого Донбасу) порівнювались за двадцяти суспільно значущим критеріям. Всі цифри брали тільки з даних Держстату. Всім регіонах по кожному критерію нараховували бали залежно від зайнятих ними місць, потім підраховували суму балів за всіма критеріями - і за цією сумою ранжуються регіони, а разом з ними і їх керівники.

Звичайно, є такі міжрегіональні диспропорції, особливо по лінії "Захід-Схід", які не можна виправити ні за рік, ні навіть за кілька років. Але, як видно з аналізу, великі відмінності в показниках розвитку є також і між сусідніми областями. Таке порівняння показує, хто дійсно заслужив звільнення, - принаймні, серед тих губернаторів, які були призначені ще в минулому році.

Детальніше рейтинг губернаторів та методику розрахунку дивіться тут.

Тож, у підсумку трьох кварталів перше місце займає голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. Посаду голови ОДА він отримав в кінці лютого поточного року. За підсумками півріччя Коровій теж був лідером рейтингу, набравши тоді 94,5 бала. Тепер у нього 82 бали, а його відрив від найближчого конкурента скоротився з 27,5 до 8,5 бала. Але це не має зовсім ніякого значення в порівнянні з тим фактом, що серед усіх областей саме Вінницька показала найбільшу підтримку президентської партії на виборах до облради - 29,1%. Крім того, що Вінницька область вважається електоральною вотчиною Петра Порошенка, свою роль зіграли і непогані соціально-економічні показники.

Зокрема, за підсумками січня-вересня Вінниччина отримала найменше скорочення обсягів експорту товарів і послуг - падіння склало всього 2,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (у більшості регіонів експорт впав більш ніж на 20%). При цьому експорт продукції АПК зріс майже на третину - на 31,1%. За динамікою промисловості за три квартали область на другому місці - зростання на 9,2%. Також вона увійшла до п'ятірки кращих по динаміці сільського господарства та сфери послуг, посіла третє місце серед регіонів з найнижчим рівнем заборгованості місцевих бюджетів перед підприємствами ЖКГ, найнижчими темпами інфляції і, що було особливо важливо перед виборами, найменшим падінням реальних зарплат. З іншого боку, ні за одним критерієм Вінниччина не потрапила не тільки в трійку або п'ятірку, але навіть у дев'ятку найгірших регіонів. Це теж важливе досягнення Коровія, яким не може похвалитися жоден інший губернатор.

Друге місце у рейтинговій таблиції посідає очільник Прикарпаття Олег Гончарук, що займає посаду з вересня минулого року. Він зберіг друге місце в рейтингу, поліпшивши попередні показники на 6,3 бала - з 67 до 73,5. Результат БПП "Солідарність" в Івано-Франківській області не надто високий - 21,8%, але все-таки вищий, аніж у більшості регіонів (сьоме місце за рівнем підтримки).

Найбільшим провалом голови ОДА за підсумками трьох кварталів  є входження області до шістки регіонів з найсильнішим падінням реальної зарплати. У той же час жителі Прикарпаття залишаються найбільш дисциплінованими платниками за ЖКП. На 1 жовтня їх заборгованість становила в середньому 61 ​​грн. на одного прикарпатця, хоча в більшості регіонів цей показник у кілька разів вище.

Також область зберігає друге місце за темпами житлового будівництва - 326 кв. м загальної площі введеного в експлуатацію житла на +1000 жителів. За цим показником Прикарпатті випереджає столицю і поступається тільки Київської області. Можна додати, що за динамікою будівництва область посіла шосте місце за підсумками трьох кварталів, а за підсумками січня-жовтня увійшла до п'ятірки регіонів, що показують зростання обсягів будівельної продукції. Правда, на Прикарпатті це зростання поки що невелике - на 1,1%.

Крім того, Івано-Франківщина увійшла до трійки регіонів з найменшим скороченням чисельності штатних працівників підприємств, в четвірку - з найкращого динамікою сфери послуг, найнижчим рівнем заборгованості по зарплаті на одного працівника і найнижчою смертністю населення.  В п'ятірку - з найменшим коефіцієнтом смертності дітей віком до одного року, найкращою динамікою сільського господарства і найбільшим обсягом освоєних капітальних інвестицій на душу населення.

Трійку лідерів замикає губернатор Волині Володимир Гунчик, що лиш на один бал відстав від Гончарука. За час від минулого рейтигу, він наростив суму балів з 58 до 72,5. Волинь зміцнила лідерство за динамікою будівництва, досягнувши зростання на 37% (порівняно з січнем-вереснем минулого року). Зокрема, обсяг робіт на житловому будівництві виріс на 56,6%, а загальна площа введеного в експлуатацію житла - на 22,2%.

Також Волинь посіла третє місце за динамікою експорту і за рівнем народжуваності, увійшла до четвірки регіонів з найменшим коефіцієнтом смертності дітей віком до одного року і найбільшим обсягом освоєних капітальних інвестицій на душу населення. Причому загальний обсяг капінвестицій на Волині зріс порівняно з січнем-вереснем минулого року на 41% - більше, ніж у будь-якому іншому регіоні. Крім того, область увійшла до п'ятірки регіонів, що показали зростання промислового виробництва (на Волині він склав 1,1%).

А найбільший провал губернатора - входження області до шістки регіонів з найнижчою середньомісячною зарплатою (3115 грн). Ця проблема виявилася голові ОДА не по зубах, хоча він займає свою посаду з липня минулого року. Отримав очільник Волині і політичну поразку. На виборах до облради БПП "Солідарність", список якої і очолював Гунчик, програла "УКРОПу" з рахунком 17,8 проти 21,9%. За рівнем підтримки президентської партії Волинь опинилася  на 15-му місці.

Ознайомитись детальніше з даними інших регіонів можна в оригіналі статті.